Waterstofregio 2.0

Europa ambieert een drastische reductie van broeikasgassen tegen 2050 (vermindering met 80 %). Waterstof (H2) kan hierbij een belangrijke rol spelen, zowel op vlak van zero-emissie transport als op vlak van energieopslag. Vlaanderen en Nederland herbergen een aantal unieke bedrijven in de waardeketen rond waterstof, zowel technologieleveranciers als eindgebruikers. Waterstofregio 2.0 brengt deze bedrijven samen en realiseert een aantal unieke demonstratieprojecten, die bijdragen aan een groener klimaat.

In 2018 is het waterstoftankstation op de Automotive Campus uitgebreid op vlak van elektrolysecapaciteit en opslag, zodat sinds 5 april meerdere gebruikers achter elkaar kunnen tanken. Vervolgopdracht binnen Interreg was het waterstoftankstation in Helmond publiek toegankelijk te maken en ook geschikt te maken voor het grote publiek. Hiervoor is een locatie gevonden in Veldhoven, waarvoor in oktober 2021 de definitieve vergunning is verkregen. Het tankstation is overgedragen van WaterstofNet naar TotalEnergies. WaterstofNet is als kleine organisatie niet goed genoeg uitgerust om de nodige technische updates en services naar de klanten te garanderen. Met deze overdracht aan TotalEnergies is de continuiteit van het waterstoftankstation gegarandeerd. Het tankstation werd geüpgraded en is op 23 juni officieel geopend.

Bij Colruyt Group in Halle is het in het eerste Interreg project gebouwde H2 tankstation, dankzij WR 2.0, nu ook publiek toegankelijk voor auto’s (sinds oktober 2018)

De waterstoftankstations in Breda en Wilrijk zijn gerealiseerd. Het waterstoftankstation in Breda is geopend op 6 april 2022, het waterstoftankstation in Wilrijk op maandag 30 mei 2022.

Colruyt Group schaalde ook haar vloot van heftrucks op en heeft hiervoor indoor dispensers geïnstalleerd.

Uniek is bovendien het gerealiseerde mobiele tankstation, dat op verschillende plaatsen kan worden ingezet om bedrijven die denken aan waterstoftoepassingen een eerste ervaring aan te bieden.  Verschillende succesvolle demo’s zijn achter de rug. het mobiel station werkt gebruikt als back-up tijdens technische upgrade van het waterstoftankstation van Total, met een vuilniswagen in Breda, met Toyota op de Automotive Campus in Helmond, met demonstraties met heftrucks bij Volvo Gent en een Terberg bij AET en bij PSA in de Antwerpse haven.

Ook is in 2019 een regionaal merkonafhankelijke service- en onderhoudsdienst voor diverse brandstofcel wegvoertuigen opgestart bij E-Trucks Europe zodat er voortaan waterstofvoertuigen hersteld kunnen worden.

En als paradepaardje was er de Europese primeur: de door VDL ontwikkelde en gebouwde heavy-duty trekker trailer combinatie op H2. Deze werd in december 2020 voorgesteld aan pers en publiek. Mede door deze truck heeft Colruyt Group de Green Truck Award 2021 gewonnen, waardoor deze realisatie ook meer in de aandacht is gekomen.

Op basis van de ervaringen met Waterstofregio voor de bouw van waterstoftankstations zijn regionale workshops georganiseerd. Er was ruime belangstelling voor deze workshops en vooral nieuwe spelers actief in de wereld van de waterstoftankstations zijn via deze workshops zeer efficiënt vertrouwd geraakt met de vergunningsprocedures.

Verder merkten we dat duurzame waterstof en de mogelijke toepassingen nog niet heel gekend zijn bij het brede publiek, vandaar is een animatievideo gerealiseerd die op een zeer eenvoudige, duidelijke en educatieve manier uitlegt hoe groene waterstof bijdraagt aan de duurzame wereld van morgen.  Deze animatievideo is breed via social media en partners verspreid en staat ook op Klascement (kan door leerkrachten gebruikt worden als 'lesmateriaal'. En is ook door de VRT gebruikt in het programma 'De Markt' om aan de kijkers uit te leggen wat waterstof precies is en waarvoor het kan worden gebruikt.

Sterke Waterstofregio!

Samen met de gerealiseerde waterstofprojecten uit het vorige Interreg project zijn deze projecten een bron van kennis en ervaring, waardoor ook vervolgstappen konden worden gezet. De ontwikkelde technologie wordt intussen naar andere regio’s in Europa geëxporteerd. Meer dan 12 jaar Waterstofregio leert  dat dat structureel grensoverschrijdende samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland werkt! Het ecosysteem rond waterstof is, dankzij de realisaties maar ook dankzij de georganiseerde provinciale workshops en netwerkinspanningen, verder uitgebreid tot meer dan 125 bedrijven. De regio staat op de waterstofkaart

Laatste update: oktober 2022


Wat is waterstof? En wat kan je er allemaal mee doen? 

Alle projecten

Project verantwoordelijke

WaterstofNet

Totale subsidiale kosten

Op een totaal budget van € 13.341.169,71 levert Interreg een bijdrage van € 5.854.170,99 (43.88%)

Nieuws & events

Alle berichten