Waterstofregio 2.0

Europa ambieert een drastische reductie van broeikasgassen tegen 2050 (vermindering met 80 %). Waterstof (H2) kan hierbij een belangrijke rol spelen, zowel op vlak van zero-emissie transport als op vlak van energieopslag. Vlaanderen en Nederland herbergen een aantal unieke bedrijven in de waardeketen rond waterstof, zowel technologieleveranciers als eindgebruikers. Waterstofregio 2.0 brengt deze bedrijven samen en realiseert een aantal unieke demonstratieprojecten, die bijdragen aan een groener klimaat.

Uit het voorgaande Interreg-project ‘Waterstofregio’ (2009-2013) bleek dat in de regio Vlaanderen - Zuid-Nederland een aantal unieke technologiespelers sterke innovatieve projecten konden realiseren. Een aantal van deze projecten zijn te vinden op de website van WaterstofNet

Waterstofregio 2.0 heeft hierop verder gebouwd. Het project is gericht op de verdere ontwikkeling en verbetering van de H2-tankinfrastructuur, de ontwikkeling en demonstratie van de eerste Europese truck op H2, de realisatie van een grote vloot van heftrucks op H2 en tot slot zet het project ook in op de verdere uitbouwen van het regionale H2-ecosysteem.

Het project liep in december 2021 ten einde. Er werd op het terrein heel wat gerealiseerd: 

  • In 2018 werd het waterstoftankstation op de Automotive Campus, de nationale en internationale hotspot voor automotive bedrijven in Helmond, uitgebreid op vlak van elektrolysecapaciteit en opslag, zodat sinds 5 april 2021meerdere gebruikers na elkaar kunnen tanken.
  • In oktober 2021 kreeg Waterstofregio een definitieve vergunning voor een publiek toegankelijk waterstoftankstation in Veldhoven. Tegelijkertijd werd het waterstoftankstation overgedragen van WaterstofNet naar TotalEnergies. WaterstofNet bleek immers als kleine organisatie niet voldoende uitgerust om de nodige technische updates en services naar de klanten te garanderen. Met deze overdracht is de continuïteit van het waterstoftankstation gegarandeerd. 
  • Bij Colruyt Group in Halle is een H2-tankstation dat al werd gebouwd binnen het eerste Interreg-project, dankzij het vervolgproject ook publiek toegankelijk gemaakt voor auto’s. 
  • Colruyt Group schaalde ook haar vloot van heftrucks op en heeft hiervoor indoor dispensers geïnstalleerd. Zo'n 20 transpaletten op waterstof doorlopen een uitgebreid testprogramma, met tussentijdse optimalisaties van de toestellen. 
  • De bouwwerkzaamheden voor twee waterstoftankstations in Breda en Wilrijk zijn volop aan de gang. Door corona hebben die enige vertraging opgelopen, maar naar verwachting worden beide waterstoftankstations in het eerste kwartaal van 2022 operationeel en officieel geopend.
  • Een zeer uniek project van Waterregio 2.0 is de bouw van een mobiel waterstoftankstation, dat op verschillende plaatsen kan worden ingezet. Zo kunnen bedrijven die waterstoftoepassingen overwegen, met deze technologie kennismaken. Verschillende succesvolle demo’s zijn achter de rug. Zo werd het gebruikt als back-up tijdens een technische upgrade van het waterstoftankstation van Total, bij een vuilniswagen in Breda, bij Toyota op de Automotive Campus in Helmond. Er waren ook demonstraties met heftrucks bij Volvo Gent en een Terberg bij AET en bij PSA in de Antwerpse haven.
  • In 2019 werd een regionale merkonafhankelijke service- en onderhoudsdienst voor diverse brandstofcel wegvoertuigen opgestart bij E-Trucks Europe zodat er voortaan waterstofvoertuigen hersteld kunnen worden.
  • Het paradepaardje van Waterstofregio 2.0 is de door VDL ontwikkelde en gebouwde heavy-duty trekker trailer combinatie op waterstof, een Europese primeur! Deze werd in december 2020 voorgesteld aan pers en publiek. Mede door deze truck heeft Colruyt Group de Green Truck Award 2021 gewonnen. 
  • Waterstofregio organiseerde twee praktische workshops, één in Vlaanderen en één in Zuid-Nederland. Heel wat geïnteresseerden en potentiële nieuwe spelers konden er leren van de ervaringen van Waterstofregio voor de bouw van waterstoftankstations en kregen concrete tips in verband met de vergunningsprocedures. 
Sterke Waterstofregio! 

Samen met de gerealiseerde waterstofprojecten uit het vorige Interregproject zijn deze projecten een bron van kennis en ervaring, waardoor ook vervolgstappen konden worden gezet. De ontwikkelde technologie wordt intussen naar andere regio’s in Europa geëxporteerd. Tien jaar Waterstofregio leert dus dat dat structureel grensoverschrijdende samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland werkt! Het ecosysteem rond waterstof is, dankzij de realisaties maar ook dankzij de georganiseerde provinciale workshops en netwerkinspanningen,  verder uitgebreid tot meer dan 100 bedrijven. De regio staat op de waterstofkaart. En daar wint zowel het klimaat als de industrie bij!


Laatste update: januari 2022


update: november 2020

Alle projecten

Project verantwoordelijke

WaterstofNet

Totale subsidiale kosten

Op een totaal budget van € 13.899.878,01 levert Interreg een bijdrage van € 5.915.286,70 (42.56%)

Nieuws & events

Alle berichten