Triple F: Food From Food

Food from Food (Triple F) heeft de afgelopen jaren in de agro- en voedingsmiddelenindustrie innovaties gestimuleerd, ondersteund en versneld op het gebied van hoogwaardige inzet van plantaardige nevenstromen tot voedingsmiddelen. Dit leidde tot wel 25 projecten tegen voedselverspilling.   

Het projectconsortium FoodfromFood bestaat uit elf partners uit Nederland en Vlaanderen, elk met hun eigen specialisme: kennis, netwerk en testfaciliteiten. Het project ondersteunde ondernemers zowel op financieel als praktisch gebied. Van het nadenken over product ideeën, over de meerwaarde van plantaardige nevenstromen tot het bieden van de kans om te experimenteren en met verschillende testfaciliteiten aan de slag te gaan. Maar ook de kennis over opschaling en productiemogelijkheden, de marketingstrategie, het uitwerken van de meest kansrijke businesscase en het zoeken naar financiering en samenwerkingspartners.

De diversiteit van de nevenstromen was groot: van wortel, fruit, oesterzwamvoetjes en rabarber in Nederland tot prei, fruit, bierbostel en witlof in België. In de afgelopen 4 jaar zijn er diverse bijeenkomsten en congressen georganiseerd waar meer dan 200 organisaties aan deelnamen. Dit leidde tot 25 grensoverschrijdende samenwerkingsprojecten waarin meer dan 30 ondernemingen zijn betrokken. Elk project werd zowel financieel ondersteund als met expertise, onderzoeks- en testfaciliteiten van de partners in het Food from Food consortium. Ook de diversiteit van de deelnemende ondernemers was groot: waar de ene ondernemer nog zoekende was naar het perfecte (eind)product, was er bij de ander al sprake van een gesloten business case. Maar wat ze allemaal gemeen hebben is een sterke bewustwording dat je anders kunt omgaan met nevenstromen en de ambitie om hier iets mee te willen doen. 

Een voorbeeld van enkele projecten: 

  • verwaarding van citruspulp tot food ingrediënten: jaarlijks wordt er 250 miljoen kilo aan citrusschillen in Nederland weggegooid. In dit Food from Food project onderzocht PeelPioneers hoe citrusschillen kunnen worden omgezet in voedingsvezels voor de food industrie met toepassingen in onder andere bakkerijproducten, vlees(vervangers) en soepen en sauzen;
  • innovatieve samenwerking tussen witloofteler en krokettenproducent: grondwitloof is een puur Belgisch product. Jammer genoeg gaat er heel wat verloren tijdens het kuisen van het witloof en gaat een aanzienlijk deel van de oogst naar de tweede keus markt. Door Gastronello en Cools werd nagegaan hoe de reststromen witloof het best verzameld en verwerkt kunnen worden tot ingrediënten voor kroketten;
  • Botanicbites: Botanic Bites valoriseert grote nevenstromen aan groenten en maakt er onderscheidend plantaardig voedsel van; sappiger, smakelijker, voedzamer, gezonder en duurzamer. Er werd een vegetarische snack ontwikkeld met een langere houdbaarheid buiten het koelschap.

Voor meer informatie over de verschillende projecten en ondernemers en hun veelbelovende resultaten: neem een kijkje op www.FoodFromFood.eu en onze magazines.

Food From Food heeft veel bewustwording gecreëerd bij de samenwerkende organisaties op het vlak van verminderen van reststromen, nieuwe inzetmogelijkheden en uitbreiding van het netwerk om gezamenlijk voedselverspilling tegen te gaan. Toch blijft er op dit onderwerp nog veel aandacht nodig. De ontwikkeling van een vernieuwd eindproduct begint met het besef dat de (plantaardige) nevenstroom geen bijvangst meer is, maar een vervaardiging van een unieke grondstof op zich waarvoor een compleet nieuw proces ontwikkeld dient te worden. Niet alleen op het vlak van verwerking, maar vooral ook voor de organisatie (denk hierbij aan keuzes voor eindproducten, mogelijke samenwerkingspartners en nieuwe businessmodellen). 

Waar de partners onderling in tal van projecten met elkaar samenwerken zullen Flanders'Food en Foodtechbrainport de FoodfromFood Community doorzetten. Dit zal specifiek gebeuren door het onderhouden van de website www.FoodfromFood.eu, het organiseren van kennissessies en bijeenkomsten en het initiëren van mogelijkheden voor vervolgprojecten. 

Voor meer informatie neem contact op met:

Nederland
Toine Hultermans van Food Tech Brainport
+31615179809

België
Marie Demarcke van Flanders’FOOD
+32476515865

update: mei 2021
Alle projecten

Nieuws & events

Alle berichten