Puur Natuur: 100% Biobased

Het belangrijkste doel van ‘Puur Natuur: 100% Biobased’ is de ontwikkeling van een procesketen naar volledig biobased kunstvezel materialen. Dit omvat niet alleen de loutere verwerking van biopolymeren, maar ook veelgebruikte additieve materialen zoals weekmakers, vlamvertragers, kleurstoffen en nucleatie middelen. Volledig biobased garens en textiel demonstranten zullen worden ontwikkeld.

Zowel Vlaanderen als Zuid-Nederland hebben traditioneel een groot aantal bedrijven die actief zijn in de kunststof verwerkende industrie, met name op het gebied van textiel: beide regio's beschikken over een uitgebreide expertise in de ontwikkeling en productie van tapijt en kleding. Tegen 2030 wil de textielsector tussen 20% tot 50% biobased Materials gebruiken in haar producten. Om dit te realiseren, is het noodzakelijk voor de textielindustrie om hoogwaardige vezels en garens te verkrijgen op basis van 100% biobased materialen.

Het project 'Puur natuur: 100% Biobased ' beoogt duurzame, niet-toxische en biologisch afbreekbare alternatieven te bieden op basis van duurzame grondstoffen. Dit project is een samenwerking tussen de Universiteit Maastricht, de Avans Hogeschool, Centexbel, HZ Universiteit en de bedrijven De Saedeleir Textile Platform en HemCell. Het project resulteert in de ontwikkeling van volledig biobased weekmakers, vlamvertragers, kleurstoffen, stabilisatoren, lijmen en nucleating stoffen. Bijvoorbeeld, in textiel, kleurintensiteit en stabiliteit zijn de belangrijkste kwaliteitsindicatoren. Echter, biobased kleurstoffen zijn commercieel beschikbaar in beperkte mate en voldoen vaak niet aan kwaliteitscriteria zoals kleurechtheid.

Dit project richt zich op het ontwikkelen van natuurlijke kleurstoffen uit mariene organismen (zoals algen) en agrarische gewassen die (onder andere) sorghum en uienpellen bevatten. De ontwikkelde additieven zullen worden getest in het laboratorium waarin verschillende combinaties worden toegepast via compounding (mengen in gesmolten toestand), extrusie (spinnen in vezels in gesmolten toestand), coating, afwerking en verven. Na analyse van de ontwikkelde compounds en textielvezels, zal een evaluatie worden gemaakt om de meest geschikte chemische technologie te identificeren om volledig (100%) biobased textielproducten op grote schaal te ontwikkelen. Bovendien worden deze processen op een pilot schaal opgeschaald om verschillende bedrijven in staat te stellen volledig biogebaseerd getuft tapijt, kleding, beddengoed en non-woven tapijt te ontwikkelen. Ten slotte worden de biobased additieven, vezels en toepassingen onderzocht op hun milieu-impact in de verschillende ontwikkelingsstadia door middel van een levenscyclusanalyse (LCA).

update: september 2018

Alle projecten

Totale subsidiale kosten

Op een totaal budget van 2.900.000,91€ levert Interreg een bijdrage van 1.450.000,46€ (50%)