Praktijklab Corrosie & Isolatie

De grensregio bevat één van de grootste clusters aan procesindustrie ter wereld. Veel installaties zijn met 40 à 50 jaar echter relatief oud zodat corrosiebestrijding een hoge prioriteit heeft. Om de concurrentiepositie van de procesindustrie te behouden is het cruciaal dat installaties optimaal, storingsvrij, veilig en met een minimale milieu-impact kunnen blijven functioneren. Hier is innovatie voor nodig!

Om innovaties te kunnen ontwikkelen en testen die gericht zijn op preventie, detectie en reparatie van corrosie, is er behoefte aan fysieke onderzoeksinfrastructuur. Drie kennis- en onderwijsinstellingen staan in voor de realisatie hiervan. Sirris zet bestaande infrastructuur in om onderzoek uit te voeren op een academische basis en ontwikkelt samen met projectpartners nieuwe infrastructuur voor veldtesten. De Hogere Zeevaartschool Antwerpen realiseert een onderzoeksponton om onderzoek aan ‘natte’, watergebonden infrastructuur te kunnen uitvoeren. Als derde kennispartner begeleidt Scalda de praktische en uitvoerende kant van het onderzoek. Daarnaast wordt een basiscurriculum voor Corrosie- en Isolatietechnici ontwikkeld op hoger en middelbaar niveau. Na afloop van het project zal de infrastructuur integraal onderdeel blijven uitmaken van de deelnemende onderwijs- en kennisinstellingen en zal het opgebouwde netwerk van bedrijven samen stappen blijven zetten om de corrosieproblematiek het hoofd te bieden. 

Met de Hogere Zeevaartschool Antwerpen, Zeeland Refinery en North Sea Ports zijn alle voorbereidingen genomen om de test opstelling te installeren. Zodra de coronamaatregelen het toelaten zal alles geïnstalleerd worden. Teven is er afgesproken dat het bedrijf C-Cube op het onderzoeksponton sensoren gaat installeren die zij willen beproeven en demonstreren.

Met Scalda, Kaefer, Zeeland Refinery en Sirris is vastgelegd wat de eerste test gaat worden. 
De opstelling voor de eerste testen is in de afgelopen periode zover dat we in november a.s. kunnen starten met het fysiek testen, we noemen dit de Total opstelling. Het betreft een rek met aan iedere kant 3 koolstof stalen leidingen en aan iedere kant een rvs leiding. Hierdoor kunnen we koud en/of warm water laten stromen en wisselend koud/warm. Een aantal leidingen zullen geïsoleerd worden en anderen niet. De leidingen worden met diverse sensoren uitgerust om de start van corrosie te detecteren en daarbij de corrosie snelheid.


laatste update: 1 december 2021

Alle projecten

Totale subsidiale kosten

Op een totaal budget van € 1.367.374,49 levert Interreg een bijdrage van € 669.611,05 (48,97%)

Downloads