PASSAnT: PlAtform for innovative Security Solutions hArbours & Terminals

Havens zijn belangrijke logistieke knooppunten met grote economische waarde. Ook criminelen proberen hiervan te profiteren. Daarom moet werk gemaakt worden van een geavanceerde aanpak zonder dat die de operationele activiteiten van de havens belemmeren of beperken. Een tiental publieke en private partners experimenteren sinds 2018 in de havens van Oostende en Moerdijk met innovatieve oplossingen om deze criminaliteitsfenomenen tijdig te ontdekken of onveilige situaties onmogelijk te maken. 

Sioen industries ontwikkelt samen met Securitas een dekzeil voor vrachtwagens dat bestand is tegen inklimming en diefstal. Sinds juni 2019 rijdt al één truck met een eerste proefversie op de Europese wegen. Vanaf april 2020 rijdt een drietal trucks met geüpdatete en verschillende proefversies van het dekzeil rond.

Vinotion, de Technische Universiteit Eindhoven en Omines internetbureau werken aan slimme camerasoftware die op basis van AI en deep learning in staat moet zijn om objecten te her-identificeren en afwijkingen ten opzichte van ‘het normale’ te detecteren. Sinds het begin van het project werken zij volop aan de ontwikkeling van de software en het aanleren van de technologie, met de bedoeling de correctheid en efficiëntie zo maximaal mogelijk te krijgen. In het voorjaar 2020 willen de partners de volgende stap zetten van labo-setting naar het werkveld.

Betafence installeerde in oktober 2019 een innovatief hekwerk in haven Oostende. Deze fencing is enerzijds bestand tegen alle types weersomstandigheden en anderzijds in staat om overklimming en sabotage te detecteren om het gebied maximaal te beveiligen.

PASSAnT wil na afloop van het project (eind 2020) beschikken over een nieuw wapen in de strijd tegen mensen-, drugs- en explosievensmokkel. Met Europese steun ontwikkelen een aantal bedrijven en kennisinstellingen uit België en Nederland, gecoördineerd door Iungos -het vroegere INNOS-, het innovatienetwerk van het Belgische Vias institute, en het Nederlandse DITSS, Dutch Institute for Technology, Safety & Security, een hoogtechnologische totaalaanpak voor het detecteren van afwijkende patronen met behulp van slimme dekzeilen, innovatieve hekwerken en dataverwerkende camera’s.

Het project PASSAnT heeft veel media-aandacht ontvangen na de drie persconferenties in dagbladen en in diverse branchegerelateerde vakbladen zowel schriftelijk als online. Vele evenementen en werkgroepen vooral van politie, wetenschap en havenbedrijven hebben presentaties gevraagd en gekregen over het project.

Tevens zijn diverse filmpjes gemaakt om het project visueel inzichtelijk te maken. 

Tijdens een slotseminar van het project PASSAnT op 15 april 2021 zijn de resultaten van het project getoond. In 5 interactieve werksessies zijn alle innovaties verder toegelicht. De presentaties kan je hier herbekijken. 

update: november 2021

Alle projecten