Nano4Sports

Sport is een dynamische en snelgroeiende economische sector. ‘Nano4Sports’ heeft als doel om innovatie in het sport-, beweeg- en gezondheidsdomein in de grensregio te stimuleren en verder op de kaart te zetten. De nodige ingrediënten zijn alvast aanwezig: eminente technologische spelers, innovatieve bedrijven, excellente (top)sporters en coaches en een groot aantal recreatieve sporters. 

Dankzij sensortechnologie kunnen coaches, topsporters en amateursporters hun sportprestaties verbeteren en blessurerisico’s indijken. ‘Nano4Sports’ zal zeer geavanceerde sensoren ontwikkelen die de sporter goed kan dragen tijdens het sporten en hem of haar feedback geven over tal van zaken, zoals de fysieke activiteit, houding, hartslag, spierinspanningen of huidgeleidbaarheid. Het legt de focus op lopen en fietsen en zal in Vlaanderen het livinglab-platform Run4Sports & Bike4Sports uitbouwen,  een samenwerking van KU Leuven Indoor Atletiekhal, UGent Sport Science Lab, Topsporthal  en Wielercentrum Eddy Merckx. Allerhande metingen van de te ontwikkelen sensortechnologieën zullen in deze beide livinglabs uitgevoerd worden. Ook in Nederland zullen bestaande SportFieldLabs participeren aan deze pilot tests. Een belangrijke troef is dat er vraaggestuurd te werk wordt gegaan. Sporters zullen in een vroeg stadium van de technologieontwikkeling betrokken worden zodat rekening wordt gehouden met hun specifieke noden en behoeften.

Naast het meten van de fysieke activiteit van het lopen en fietsen, wordt ingezet op continue monitoring waarbij specifieke parameters zoals hartslag, spieren en huidgeleidbaarheid bij de sporter gedurende lange tijd opgemeten worden, zowel voor, tijdens en na fysieke inspanning. Er wordt voortgebouwd op eerder onderzoek van IMEC dat hierin het voortouw nam en een patch ontwikkelde waarin zowel hartregistratie als bewegingssensoren zitten vervat om langdurige metingen te kunnen uitvoeren. 

update: juli 2017
Alle projecten

Project verantwoordelijke

Katholieke Universiteit Leuven

Project partners

Totale subsidiale kosten

Op een totaal budget van € 4.574.388,91 levert Interreg een bijdrage van € 2.287.194,46 (50%)