Growing a Green Future

Binnen Interreg IV werd in ‘Groene Grondstoffen’ succesvol geëxperimenteerd met lokaal geteelde biomassa zoals vezelhennep en miscanthus. Biogebaseerde materialen kennen echter nog teveel beperkingen en dienen verder geperfectioneerd te worden door middel van praktijkonderzoek. Pas dan kunnen MKB/KMO bedrijven echt aan de slag gaan met deze materialen. ‘Growing a green future’ pakt dit verder op en zet een brede waaier van nieuwe ketens op in de biogebaseerde economie. 

Tien Vlaamse en Nederlandse organisaties slaan de handen in elkaar om de mogelijkheden van lokaal geteelde groene grondstoffen in de verf te zetten. Biogebaseerde materialen kennen echter nog teveel beperkingen en dienen verder geperfectioneerd te worden door middel van praktijkonderzoek. Growing a green future pakt dit aan en heeft meer dan 80 gewassen getest in de innovatietuinen en heeft meerdere trajecten opgezet om de groene grondstoffen in de praktijk toe te passen.

De opgedane kennis delen we met het bedrijfsleven via verschillende inspiratiesessies, zodat ondernemers echt aan de slag kunnen gaan. We hielden reeds sessies onder andere rond gewasbescherming, nieuwe kansen voor de horeca, textiel, en goudsbloemen.

De stichting Agrodome, Inagro en Millvision gaan in dit project aan de slag met een pilot biobased vakantiewoning. Met twee ondernemers worden nu de laatste gesprekken gevoerd. Inmiddels zijn we zover dat de locatie bekend is.  Binnenkort zijn de vakantiewoningen in de Provincie Zeeland te bewonderen. Daarnaast staat Millvision in voor de doorontwikkeling van kwaliteitsvol biobased printpapier en verpakkingen gebaseerd op de drie eerder genoemde gewassen. Spruitkool laat verrassende resultaten zien als grondstof voor papier. De Rusthoeve zet samen met Delphy, Provincie Vlaams Brabant, ILVO en Karel de Grote Hogeschool haar schouders onder verder onderzoek naar hoogwaardige oliën zoals hennep, deder en pompoenpitten. Dergelijke plantaardige oliën worden dankzij nieuwe inzichten beschouwd als erg gezonde onverzadigde vetzuren. Op basis van consistentie, stabiliteit, smaak en geur van deze ‘nieuwe’ plantaardige oliën wordt geëvalueerd in welke recepturen van voedingsproducten en cosmetische toepassingen waaronder lippenbalsem ze een ingrediënt kunnen zijn. Als laatste worden business cases gemaakt voor gewassen die als natuurlijke biocide kunnen fungeren. Zo wordt onderzocht of Miscanthus kan dienen als onkruidonderdrukker. Hiervoor is een proef aangelegd in een plantsoen in de gemeente Noord Beveland met miscanthus als onkruidonderdrukker. In 2019 zal deze proef ook bij andere gemeenten aangelegd worden. 
Zowel in de regio Breda als in de regio de Peel komen sataliettuinen. Hiervoor zijn in 2018 veel gesprekken gevoerd. Met behulp van deze sataliettuinen zullen we nog meer ondernemers kunnen bereiken in het projectgebied.

update: februari 2019


Alle projecten

Project verantwoordelijke

Delphy

Totale subsidiale kosten

Op een totaal budget van € 1.877.014,31levert Interreg een bijdrage van € 938.507,16 (50%)