Fotonica pilootlijnen

In dit project hebben Vrije Universiteit Brussel en TU Eindhoven de krachten gebundeld om samen 's werelds meest geavanceerde fotonica technologieplatform te creëren. Hiertoe hebben de universiteiten hun unieke kennis en onderzoeksinfrastructuur van vrije vorm optiek (VUB) en geïntegreerde fotonische chips (TU/e) met elkaar verbonden, op elkaar afgestemd, en uitgebreid.

Fotonica wordt door de Europese Commissie erkend als sleuteltechnologie voor de 21ste eeuw, omdat ze oplossingen kan aanreiken voor belangrijke maatschappelijke toepassingen, zoals ultrasnel internet, slimme verlichting, efficiënte zonnecellen, microcamera's voor medische diagnose, laser 3D-printing en zelfrijdende auto's via licht-gebaseerde radarsystemen.

Met het oog op het stimuleren van regionale innovatie in fotonica-toepassingen stellen de universiteiten hun gezamenlijke technologieplalform open voor het Vlaamse en Nederlandse bedrijfsleven (o.a. via de eDIH DIGITALIS), evenals voor Europese bedrijven via de pan-Europese Digital Innovation Hub voor fotonica PhotonHub Europe. Daarnaast wordt de infrastructuur ook ingezet voor onafhankelijk onderzoek en samenwerking met andere kennisinstellingen en onderzoekscentra. 

Bij interesse of voor meer informatie, contacteer Prof. Jürgen Van Erps of Dr. Frank Dirne.


Alle projecten

Totale subsidiale kosten

Op een totaal budget van € 4.400.000 levert Interreg een bijdrage van € 2.200.000 (50%)