Fotonica pilootlijnen

In dit project zullen Vrije Universiteit Brussel en TU Eindhoven de krachten bundelen om samen ‘s werelds meest geavanceerde fotonica technologieplatform te creëren. Hiervoor zullen de universiteiten hun unieke kennis en onderzoeksinfrastructuur van vrije vorm optiek (VUB) en geïntegreerde fotonische chips (TU/e) met elkaar verbinden, op elkaar afstemmen, en uitbreiden.

Fotonica wordt door de Europese Commissie erkend als sleuteltechnologie voor de 21ste eeuw, omdat ze oplossingen kan aanreiken voor belangrijke maatschappelijke toepassingen, zoals ultrasnel internet, slimme verlichting, efficiënte zonnecellen, microcamera’s voor medische diagnose, laser 3D-printing en zelfrijdende auto’s via licht-gebaseerde radarsystemen.

Met het oog op het stimuleren van regionale innovatie in fotonica-toepassingen zullen de universiteiten hun gezamenlijke technologieplatform openstellen voor het Vlaamse en Nederlandse bedrijfsleven. Daarnaast zal de infrastructuur ook ingezet worden voor onafhankelijk onderzoek en samenwerking met andere kennisinstellingen en onderzoekscentra.


Alle projecten

Totale subsidiale kosten

Op een totaal budget van € 4.400.000 levert Interreg een bijdrage van € 2.200.000 (50%)