Fablabs in de grensregio

Een FabLab (Fabrication – of Fabulous – Laboratory) is een kleinschalige werkplaats met een aanbod van computergestuurde apparaten met het doel om “bijna alles” te kunnen maken. Het basisconcept ontstond aan het Massachusetts Institute of Technology, waarbij iedereen (burgers, studenten, ondernemers) de mogelijkheid wordt geboden om van zo’n werkplaats met gespecialiseerde apparatuur gebruik te maken.

“De krachtlijnen van deze FabLabs zijn aan de ene kant een educatieve werkplek en aan de andere kant een innovatietool,” zegt de projectverantwoordelijke Marc Lambaerts van FabLab Leuven. “Het FabLab maakt het dus voor studenten, (startende) bedrijven en particulieren mogelijk om een product te maken als prototype of in kleine serie.”

Ondertussen zijn er twee nieuwe FabLabs opgericht in Genk en Eindhoven en de FabLabs inLeuven en Maastricht zijn verder uitgebreid. FabLab Maastricht ontwikkelde in primeur ’s werelds eerste opvouwbare 3D-printer. Deze kan printen met ABS, PLA, nylon, PE, laywood, biorubber, keramiek en chocola. De draagbare 3D-printer heeft in 2014 de hoofdprijs gewonnen van de ‘Europa om de Hoek’ wedstrijd en geldt daarmee als één van de meest opzienbarende innovaties gerealiseerd in Interreg Vlaanderen-Nederland.

Alle projecten

Project verantwoordelijke

Katholieke Universiteit Leuven

Project partners

  • Fablab Zuid-limburg
  • Brainport Development
  • Provinciale Hogeschool Limburg
  • Katholieke Hogeschool Limburg
  • Universiteit Hasselt

Totale subsidiale kosten

1.941.800,20 euro met een Interreg-bijdrage van 924.025,00 euro