Elektron

Elektron (Elektrische Excitatie bij Kanker Therapie voor het Reduceren van Ongewenste Neveneffecten) ontwikkelde een nieuwe lokale kankerbehandeling die met behulp van elektrische stimulatie de opname van anti-kanker medicijnen moet versterken. Op die manier verhoogt de efficiëntie van de behandeling en worden ongewenste nevenwerkingen verminderd.

Vaak gaat de kankerbehandeling gepaard met ernstige bijwerkingen en zonder het verhoopte resultaat. Een herhaling van de specifieke behandeling om het resultaat te verbeteren is bovendien niet altijd een optie. De bijwerkingen van de behandeling hebben immers vaak ernstige gevolgen voor de levenskwaliteit van de patiënt. Concreet zijn er drie labotoestellen gebouwd, getest en geëvalueerd. Bedoeling is dat de toestellen via elektrische stimulatie de behandeling efficiënter maken zodat bijwerkingen beperkt worden. In het project gebeurden testen op muizen. Een volgende stap is de behandeling van menselijke cellen.

Het project bundelde hierbij ook de kennis en expertise van betrokken kleine en middelgrote ondernemingen in de grensregio. In de komende jaren zullen deze bedrijven, Xenon New Technologies uit Leuven en MosaMedics uit Maastricht, samen met de overige partners de behandeling kunnen vermarkten.

Alle projecten

Project verantwoordelijke

Universiteit Maastricht

Project partners

  • Universiteit Antwerpen
  • Xenon New Technologies
  • MosaMedics

Totale subsidiale kosten

490.383,20 euro met een Interreg-bijdrage van 208.995,00 euro