DEMI MORE

DEMI MORE (Demonstration of Energy efficiency by Measurement and Innovation gives MORE) – geleid door Kempens Landschap en de provincie Noord-Brabant – richt zich op energie-efficiëntie  in onroerend (historisch) erfgoed.

In dit project spelen zes demonstratieprojecten de hoofdrol. Zo is er de douaneloods in Essen waar de restauratie voorspoedig verloopt. Eind augustus wordt gestart met de installatie van BIPV-panelen (Building-integrated photovoltaics) in de lichtstraat in het dak.

Een ander demonstratieproject is het klooster van Megen. Van eind januari tot begin maart heeft in het klooster een testinstallatie van het klimaatsysteem HumiTemp gestaan. De resultaten worden momenteel verwerkt in een evaluatierapport. De volgende stap is de aanbesteding en de plaatsing van een definitieve installatie. De minderbroeders zien af van het plan om warmte van de zon te capteren via aluminium vingers (thermoslates) onder het leiendak, aangezien het haalbaarheidsonderzoek uitwees dat dit als opzichzelfstaande techniek niet rendabel is.

Een aantal demonstratieprojecten zijn ondertussen afgerond. Zo heeft de gemeente Hilvarenbeek in december 2018 de kerk in Esbeek gerestaureerd en omgebouwd tot een energie-efficiënte school. Gerealiseerd zijn: optische vezels voor meer licht, capillaire matten voor verwarming, twee warmtepompen en een geavanceerd meet- en regelsysteem. In Edegem werd het westelijk koetshuis van het kasteel Hof ter Linden aan de binnenzijde geïsoleerd met aërogel. Het jeugdverblijfcentrum Roosendael in Sint-Katelijne-Waver produceert dan weer haar eigen energie via twee brandstofcellen en een Smartflower, een PV-systeem dat steeds de optimale stand ten opzichte van de zon zoekt. De demonstratiesite in Westerlo, het molendomein van de Beddermolen, richt zijn pijlen op een innovatief verwarmingssysteem, met name de amorfe linten. Deze manier van verwarmen is zeer interessant om een ruimte snel warm te krijgen bij onregelmatig gebruik. Dit najaar zal het systeem voor het eerst in gebruik genomen worden.

Eens alle maatregelen getroffen zijn is het uitkijken naar het resultaat op het vlak van energiewinst en CO2-reductie. Om dit te berekenen wordt er in elke demosite de nodige meetapparatuur geplaatst.   

DEMI MORE draagt ook een steentje bij aan de vertaling van de internationale duurzaamheidsnorm BREEAM Refurbishment and Fit-Out (RFO) voor de Nederlandse en Belgische markt. Op dit moment is de ontwikkeling van de Nederlandse norm in volle uitvoering. DEMI MORE neemt de uitwerking van het onderdeel energie voor haar rekening. Voor de Belgische markt is er een code van goede praktijk voor restauratie opgesteld. De bedoeling was dat deze tekst als uitbreiding aan het BREEAM RFO 2015 schema, aan de Building Research Establishment (BRE), de ontwikkelaar van het internationale keurmerk BREEAM, zou worden voorgesteld voor de toepassing op erfgoed in de drie Belgische landsdelen. Uiteindelijk bleek dat BRE niet geneigd was om toevoegingen te aanvaarden op hun schema. Er werd dan ook beslist om de code van goede praktijk uit te breiden en als een op zich staand document te gaan gebruiken. Dit resulteerde in de tekst: “DEMI MORE: een geïntegreerde aanpak van het conservatieproces”. De tekst is gebaseerd op een aantal normen rond erfgoed en duurzaamheid, en werd geschreven met toepassing op de drie Belgische landsdelen.

update: juli 2019Alle projecten

Project verantwoordelijke

Kempens Landschap

Totale subsidiale kosten

Op een totaal budget van € 2.864.585,93 levert Interreg een bijdrage van € 1.432.292,96 (50%)

Downloads

Nieuws & events

Alle berichten