Bescherming van het milieu en bevordering van efficiënte omgang met hulpbronnen.

3A. Het beschermen en herstellen van de biodiversiteit, bodembescherming en -herstel en het bevorderen van ecosysteemdiensten, door gezamenlijke aanpak van milieuproblematieken in de economisch intensief benutte grensregio.
De biodiversiteit staat sterk onder druk. Verbetering van de natuur vormt een tegenwicht tegen de zeer intensieve economische benutting van de grensregio. Onder het handhaven of herstellen van ecosystemen wordt ook het inspelen op en aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering geschaard.
Voorbeelden
- herstel van groene infrastructuur
- grensoverschrijdend beheer van terreinen, water- en bodemkwaliteit
- herstel van aangetaste ecosystemen
Doelgroep
- organisaties voor natuur- en waterbeheer
- publiek-private samenwerkingsverbanden
- (semi-)overheden
- land- en bosbouwers
3B. Innovatie van producten / diensten / toepassingen / processen voor het verbeteren van milieubescherming en het efficiënt omgaan met hulpbronnen, door industrieel onderzoek en experimentele ontwikkeling, door samenwerking tussen bedrijven onderling en van bedrijven met O&I-centra en kennisinstellingen.
Duurzaam gebruik van hulpbronnen vormt een belangrijke voorwaarde voor het behouden en versterken van bedrijvigheid. Het programma zet specifiek in op stimulering, sensibilisering en demonstratie. Net zoals bij thematische doelstelling 2 maakt het programma hier onderscheid tussen ontwikkeling en innovatie enerzijds, en het investeren in uitrol anderzijds. Deze prioriteit omvat de eerste opzet waarbij demonstraties, pilotprojecten, onderzoek meer innovatieve ontwikkelingen ontwikkeld worden zodat deze daadwerkelijk worden geïmplementeerd.
Voorbeelden
- marktgerichte samenwerking in innovatietrajecten/ontwikkeling van nieuwe producten - diensten - toepassingen- processen gericht op meer efficiënte omgang met hulpbronnen
- onderzoeken naar haalbaarheid en toepassingsmogelijkheden (demonstratie) van innovatieve technologieën die bijdragen aan meer efficiënte omgang met hulpbronnen
- opzet van vraaggerichte innovatieclusters voor meer efficiente omgang met hulpbronnen, bestaande uit samenwerking van bedrijfsleven, kennisinstellingen en (semi-)overheid
Doelgroep
- bedrijven, in het bijzonder KMO/MKB
- (semi)-overheden
- kennisinstellingen
- organisaties voor natuur- en waterbeheer
3C. Het bevorderen van efficiënte omgang met hulpbronnen in het (industriêle) bedrijfsleven door het stimuleren van aanpassing van bedrijfsprocessen.
In aanvulling op investeringsprioriteit 3.2 richt het programma zich bij deze specifieke doelstelling op investeringen bij bedrijven van innovatieve, bovenwettelijke technologieën die de omgang met hulpbronnen meer efficiënt maken. Op die manier wordt beoogd dat nieuw ontwikkelde technieken meer en effectiever worden toegepast, met MKB/KMO als specifieke doelgroep. Daarnaast wordt ingezet op een grotere bewustwording van ondernemers. Door middel van demonstraties, pilotprojecten en ondersteunende campagnes komen ondernemers in aanraking met nut en noodzaak zodat hun investeringsbereidheid stijgt in hulpbron-efficiënte technologieën.
Voorbeelden
- investeringen voor kleinschalige demonstraties, pilotrojecten van hulpbron-efficiënte technologieën in bedrijven
- inzicht bieden aan ondernemers in de mogelijkheden en haalbaarheid voor de uitvoering van maatregelen ter bevordering van efficiënte omgang met hulpbronnen en het bieden van begeleiding bij implementatie van aanpassingen
- kennismakingstrajecten met nieuwe technologieën voor MKB/KMO
Doelgroep
- bedrijven, in het bijzonder KMO/MKB
- kennisinstellingen
- intermediaire organisaties
- (semi-)overheden