200 miljoen voor Vlaams-Nederlandse samenwerking 

De Europese Commissie heeft goedkeuring gegeven aan een impuls van ongeveer 200 miljoen euro voor het stimuleren van Vlaams-Nederlandse samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen, ngo’s en overheden, in de periode tot 2027. Deze steun kadert in het Interreg-programma. Daarmee intensiveert Europa haar inspanningen om de interne grenzen binnen de unie, ook in de Vlaams-Nederlandse grensstreek, te slechten.

Interreg VI Vlaanderen-Nederland officieel van start

De goedkeuring van het zesde Interreg Vlaanderen-Nederland programma werd bekendgemaakt op ‘Verleg de grens’, het ‘Go live’ event van Interreg Vlaanderen-Nederland dat dinsdag kon rekenen op meer dan 500 bezoekers. Op dit event in Genk maakten ondernemers en onderzoekers maar ook Vlaamse en Nederlandse scholieren kennis met de realisaties uit vorige Interreg-programma’s, en de doelen voor de nieuwe programmaperiode.

In vergelijking met de vorige perioden liggen er meer ambities op vlak van duurzame energie, de strijd tegen de klimaatverandering, het aanpakken van grensobstakels en inclusieve projecten die een impact genereren voor de bewoners van de grensregio. Het programma vat haar ambities samen met ‘grensoverschrijdende samenwerking voor een slimmer, groener én socialer Europa, zonder grenzen’.

Alle info over de nieuwe programmaperiode verneem je hier.


Uitdagingen van nu & morgen

De afgelopen zeven jaar kon het programma al rekenen op heel wat succesvolle resultaten. Bijna 100 grensoverschrijdende projecten ontvingen een subsidie, goed voor zo’n 150 miljoen euro aan Europese middelen. Op de expo van ‘Verleg de grens’ waren een veertigtal projecten uit de vorige programmaperiode aanwezig. Zo konden bezoekers:

>> proeven van verschillende producten die op een ecologisch verantwoorde wijze tot stand kwamen zoals een duurzaam gekweekte omegabaars (Aqua-VLAN) en een biertje van brouwerij De Leite dat geproduceerd werd zonder gebruik van drinkwater (Smart Services Bridge).

>> de deelauto’s van DeeldeZon bekijken die bijdragen aan de realisatie van energieneutrale wijken gepresenteerd, en de autonome agrorobot van CIMAT spotten die kleinschalige tuinbouwbedrijven helpt met o.a. de toepassing van mechanische onkruidbestrijding.

>> het opblaasbare positioneringskussen van Ergotrics bestuderen dat CrossCare meebracht. Dit kussen is 's werelds eerste opblaasbare beademingssteun voor buikligging op de Intensive Care Unit (ICU) dat patiënten snel, ergonomisch, hygiënisch én veilig kan kantelen en positioneren. Een welkome innovatie in tijden van de covid-pandemie.

Bekijk enkele beelden van Verleg de grens.
Lees alles
over de resultaten van de Interreg V projecten.

Lees hier het volledige persbericht. 

Categorie:

Alle berichten