Waterstofregio 2.0: Minister Crevits bezoekt waterstofdemo

Op maandag 3 mei bracht Vlaams minister van Economie Hilde Crevits een bezoek aan het Hydrolog- project bij Antwerp Euroterminal (AET). Als projectpartner maakte WaterstofNet er de demonstratie van een terminaltrekker op waterstof mogelijk. “Dit project toont aan dat overstappen op waterstof als energiedrager ook in de logistieke sector realiteit kan worden. Het zal ons helpen om de uitstoot van zwaar transport te verduurzamen,” aldus minister Hilde Crevits.

bron: WaterstofNet

In het Hydrolog-project onderzoeken WaterstofNet en het Vlaams Instituut voor Logistiek (VIL) samen de mogelijkheden voor waterstof binnen de intralogistieke sector. Dat gaat van lichte heftrucks tot zware logistieke applicaties, bijvoorbeeld in havenomgevingen. Waterstofvoertuigen binnen het zwaarste segment staan nog in hun kinderschoenen, maar bieden wel het meeste potentieel omdat zero-emissie alternatieven zoals batterijen moeilijk de gevraagde werklast kunnen bieden.

Mobiel tankstation

WaterstofNet maakt deze demonstratie mogelijk door de inzet van haar mobiel tankstation. In het kader van Waterstofregio 2.0 werd dit mobiel waterstofvulpunt aangekocht om kortlopende demonstraties mogelijk te maken. Het tankstation levert waterstof af op een druk van 350 bar en heeft een interne opslag van 15kg aan boord en een compressor. Gekoppeld aan een externe opslag – in dit geval een tube trailer van Air Liquide – kan de trekker vlot tanken.

Uitrol in havenomgeving

“Hiermee laten we letterlijk zien dat de technologie werkt en in realtime inzetbaar is,” zegt Adwin Martens, directeur van WaterstofNet. “Dankzij ons mobiel tankstation brengen we waterstoftoepassingen rechtstreeks bij de eindgebruiker. Havenomgevingen bieden een enorm potentieel voor waterstof. Havenlogistiek en scheepvaart zullen in de toekomst op waterstof werken. Het is ook de plek waar grootschalige elektrolyse en pijpleiding infrastructuur zal uitgerold worden. Hopelijk is deze eerste H2 terminal trekker het startschot van veel meer.”

Lees hier het volledige artikel.

Categorie:

Alle berichten

Bekijk ook