Limburgs bedrijf wint prestigieuze internationale prijs met duurzame visnetten

Prachtig nieuws uit Limburg. Het bedrijf B4Plastics uit Dilsen-Stokkem, één van de partners in ons CrossRoads2 Sustainable Energy-project heeft de prestigieuze internationale Food Planet Prize 2021 gewonnen. B4Plastics werd verkozen voor haar ontwikkeling van een technologie om biologisch afbreekbare visnetten te produceren. Daarmee draagt het bedrijf bij aan de vermindering van de plastic vervuiling in onze oceanen, oordeelde de jury. 

De Food Planet Prize is een award die jaarlijks wordt uitgereikt aan twee innovatieve projecten wereldwijd die onze voedselproductie duurzamer maakt. Het gaat om de grootste onderscheiding voor milieu-initiatieven ter wereld, goed voor een geldprijs van 2 miljoen dollar. Dit jaar viel de keuze op het Limburgse bedrijf B4Plastics, naast het Amerikaanse GreenWave. 

Dankzij het Europees onderzoeksproject GLAUKOS ontwikkelde B4Plastics sterke, biogebaseerde polymeermaterialen voor vistuig die volledig afbreekbaar zijn. 

De polymeren zijn opgebouwd uit rode bietsuiker, koolzaadzuren en melasse. Fossiele brandstoffen komen er niet aan te pas. Bovendien gebeurt 70% van de productie hiervan in de Benelux, Frankrijk, Italië en Duitsland. De doelstelling is om de productie volledig in Europese landen te houden. Dit zou van GLAUKOS het meest lokale vistuig maken, met een groot potentieel om de logistieke en ecologische voetafdruk van de visserijsector te verkleinen. 

De materialen lijken op piepkleine biologische ‘Lego-blokken’, genaamd BioBased Building Blocks. Ze kunnen op verschillende manieren worden gecombineerd om polymeermaterialen met uiteenlopende eigenschappen te construeren.

Elk touw van het visnet bestaat uit 2 lagen. Het is ontworpen om een bepaalde hoeveelheid slijtage te weerstaan, waarna het begint af te breken. Daardoor is het mogelijk om vooraf de levensduur van een visnet te bepalen. En laboratoriumtestresultaten wijzen al op een vergelijkbare prestatiesterkte als klassiek polyamide en een grotere robuustheid dan de huidige bio-alternatieven.

Daarnaast hoopt Stefaan De Wildeman, oprichter en CEO van B4Plastics dat deze duidelijke houdbaarheidsdatum van de visnetten ervoor zal zorgen dat vissers hun materiaal tijdig vervangen. "En moest er alsnog vistuig in de oceaan belanden, dan kunnen grote zeedieren, die erin zouden verstrikt raken, zichzelf bevrijden omdat de treksterkte in water afneemt." 

Biodiversiteit en gezondheid

De jury van internationale voedingsexperten oordeelde dat dit project zowel de biodiversiteit in de oceanen als de gezondheid van de mens ten goede komt.  Achtergelaten visnetten zijn immers één van de grootste veroorzakers van plasticvervuiling in onze oceanen, tot wel een ton per jaar. De netten verstrikken zeedieren en brengen schade toe aan koraalriffen, mangroves en nog veel meer ecosystemen. Het plastic vergaat nauwelijks, maar wordt op termijn wel afgebroken tot microplastics, minuscule stukjes die nauwelijks zichtbaar zijn voor het blote oog. Die komen uiteindelijk de voedselketen binnen via zeeplankton, met rampzalige gevolgen voor vissen, zeevogels en –dieren. Tenslotte zitten ze ook in de vis op ons bord en veroorzaken ze gezondheidsrisico's voor mensen.

“Onze polymeer-architectuur is één van de krachtigste middelen om plasticvervuiling tegen te gaan”, zegt Stefaan De Wildeman nog, zeer gelukkig met de erkenning. De geldprijs zal bovendien het GLAUKOS-project een enorme boost kunnen geven. “Ten eerste hopen we de prototyping en validatie van nieuw vistuig te kunnen versnellen. Ook kunnen we hiermee onze communicatie en marketing versterken zodat het beter gekend wordt in de visserijsector.”

Vegan leer

En daar blijft het niet bij. B4Plastics neemt ook deel aan het Interreg-project ‘Vegan Leer’ van CrossRoads2 Sustainable Energy. Samen met twee Nederlandse bedrijven wil het leer ontwikkelen uit restproducten door gebruik te maken van een nieuwe schimmelfermentatietechnologie. Daarmee willen ze een oplossing bieden aan de grote ecologische impact van de leerindustrie, zowel vanwege de grote veestapel die vereist is als het productieproces. Het looien van dierenhuiden gaat immers gepaard met een hoge CO2-uitstoot en er komt veelal toxisch afval aan te pas. Elke vierkante meter vegan leer kan potentieel ca. 100 kg CO2 besparen. “Onze doelstelling is om een entiteit op te richten met een jaarlijkse productiecapaciteit van 50.000m2 Vegan Leer 2.0. Dat betekent een besparing van ca. 5.000 ton CO2eq op jaarbasis.”

Meer info: 

B4Plastics: https://b4plastics.com/

Alle berichten