Slim laden op Thor Park

Onderzoek naar duurzame energie vraagt de nodige infrastructuur. Het Thor Park biedt deze infrastructuur in de vorm van een hoogwaardig bedrijvenpark gekoppeld aan een wetenschapspark. In deze proeftuinomgeving voert EnergyVille onderzoek uit naar, onder meer, duurzame mobiliteit. 

bron: ConnectSME

Thor park als unieke proeftuin in Vlaanderen 

Het Thor Park is een bedrijven-, technologie- en wetenschapspark gesitueerd op het voormalige mijnterrein van Genk-Waterschei (Belgisch Limburg). Zowel onderwijs, onderzoek als ‘business creation’ krijgen een invulling op de site, met als doel ondersteuning te bieden bij het ontwikkelen en valoriseren van slimme, duurzame, circulaire en geconnecteerde innovaties in energie. In 2020 werd het Thor Park erkend als allereerste regelluwe zone voor energie in Vlaanderen. In de komende jaren wordt dit living lab verder uitgebouwd tot een unieke testomgeving van 93 ha groot. De goedkeuring om van Thor Park de eerste regelluwe zone voor energie in Vlaanderen te maken vormt de start voor allerlei nieuwe experimenten om ons energiesysteem klaar te stomen voor de toekomst.  Het is de ambitie om Thor Park uit te bouwen tot “regulatory sandbox”, een plaats waar EnergyVille in samenwerking met industriële partners kan experimenteren met nieuwe technologieën en diensten. 

Duurzame mobiliteit en slim laden

EnergyVille voert op Thor Park onderzoek naar duurzame energie en intelligente energiesystemen, waaronder ook duurzame mobiliteit. Dit onderzoek gebeurt over de hele waardeketen, van batterijmaterialen over slimme laadtechnieken tot advies aan netbeheerders. EnergyVille bouwt kennis op omtrent slim laden o.a. via de uitbouw van een slimme laadinfrastructuur in het EnergyVille 1 gebouw. Almaar meer EnergyVille medewerkers rijden met elektrische wagens. De wagens blijven meestal een ganse dag geconnecteerd, maar het effectief laden neemt slechts enkele uren in beslag. Sinds kort worden de laadsessies in EnergyVille 1 dan ook door actieve en geautomatiseerde sturing verspreid over de dag, het laden gebeurt met andere woorden op een flexibele manier door gebruik te maken van slim laden. Hierdoor wordt de ochtendpiek in elektrisch verbruik grotendeels uitgevlakt, wordt maximaal gebruik gemaakt van de eigen geproduceerde zonne-energie én vertrekken de werknemers nog steeds met een volle batterij huiswaarts. 

Binnen ConnectSME wordt op Thor Park gewerkt aan technische optimalisatiestrategieën voor slim laden, geïntegreerd met energiebeheer van gebouwen. 

Wil je als KMO of MKB ook gebruik maken van één van de proeftuinen? Je kan vouchers aanvragen waarmee je advies krijgt en de kans om jouw innovatie in deze fysieke testomgevingen te demonstreren en te ontwikkelen. 

Wil je meer weten over de verschillende proeftuinen binnen het project en of je in aanmerking komt voor begeleiding? Lees er hier alles over.

Categorie:

Alle berichten