Smart*Light: nominatie nationaal icoon

Tien innovatieve technologieën zijn genomineerd als finalisten voor de verkiezing van Nationaal Icoon. Het zijn stuk voor stuk - in potentie - Nederlandse oplossingen voor wereldwijde vraagstukken op het gebied van gezondheid, energie, digitalisering, circulaire materialen en mobiliteit. Eén van de tien genomineerden is Smart*Light. 

bron: Rijksoverheid

Innovatie: inventief mobiel instrument dat röntgenstraling genereert voor medisch-, materiaal- en kunstonderzoek

Smart*Light is een compact en verplaatsbaar instrument dat gebruikmaakt van nieuwe versnellertechnologie om laserlicht om te zetten in intense en coherente röntgenstraling. Smart*Light kan gebruikt worden voor klinische toepassingen voor medische diagnostiek, in onderzoekslaboratoria voor het ontwikkelen van nieuwe materialen en voor onderzoek naar topkunstwerken in musea. Dit instrument maakt het bijvoorbeeld mogelijk om de chemische samenstelling van kunstwerken laag voor laag te analyseren. De jury formuleerde over Smart*Light het volgende: 

“..de jury heeft hoge verwachtingen en ziet in Smart*Light in de toekomst zeker als een mogelijke Icoon. De jury geeft Smart*Light daarom een eervolle vermelding en beveelt het Kabinet aan ook dit unieke project waar mogelijk te ondersteunen.”

Het juryrapport kan je hier raadplegen.

Meer informatie verneem je hier.

Categorie:

Alle berichten