Deeldezon wint Autodeel Award 2019 voor beste lokale initiatief

De Autodeel Award voor het beste lokale initiatief werd uitgereikt aan Deeldezon dat een plek in het zonnetje verdient als goed voorbeeld!

bron: Deeldezon

Het Interreg-project DeeldeZon - waarbij deelauto’s functioneren als wijkaccu’s - heeft vandaag de Autodeel Award 2019 gewonnen in de categorie ‘beste lokale initiatief’ met het project in Venlo. DeeldeZon krijgt de prijs omdat het project direct in de wijk bijdraagt aan een beter klimaat, luchtkwaliteit, meer ruimte en minder parkeerdrukte.

Stientje van Veldhoven (r)(Minister Milieu & Wonen), Marij Pollux (m) (Wethouder Duurzaamheid Venlo) en Paul van de Kandelaar (l) (projectleider DeeldeZon/Zonnova


Een zevenkoppige vakjury koos anoniem DeeldeZon tot winnaar. Partners Zonnova, Over Morgen, Buurauto, PajoPower, MijnDomein, iLeco en Zuidtrant namen de award in ontvangst uit handen van minister Van Veldhoven in Den Haag. De prijs wordt voor de vierde keer toegekend door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat i.s.m. Natuur & Milieu.

De partners van DeeldeZon zijn erg trots op het winnen van de Autodeel Award 2019. Venlo is de eerste stad die meedoet aan het project DeeldeZon. ‘Onze EV buurauto’s werken hier als wijkaccu’s voor opslag van lokaal opgewekte zonne-energie. Ze leveren dit als duurzame bron terug aan de gebouwde omgeving en realiseren zo een V2G-energiesysteem op wijkniveau. Door kennis en ambitie met elkaar te delen, zijn we in staat om met inwoners van de gemeente Venlo te bouwen aan energieneutrale wijken. We hebben de ambitie dit EFRO-project in heel Zuid Nederland en Vlaanderen uit te rollen. Het winnen van de award is de bevestiging dat we een goede bijdrage leveren aan de energietransitie’, zegt Paul van de Kandelaar van Zonnova namens alle partners. 

DeeldeZon zorgt voor een positieve bijdrage aan het klimaat én speelt een sociale rol. Deelauto’s zorgen ervoor dat er duurzaam vervoer beschikbaar komt voor alle lagen van de samenleving. Ook wethouder Pollux van de gemeente Venlo is blij met de aandacht voor dit project: ‘Het delen van auto’s biedt meer kansen dan enkel mobiliteit. Deze nieuwe mobiliteit biedt enorme kansen in de energietransitie, denk aan een wijkaccu of het transporteren van energie. De ambitie is om iedere wijk of dorp in Venlo te voorzien van deelauto’s. Daardoor maken we mobiliteit toegankelijker voor iedere Venlonaar.


Wat is DeeldeZon?

In het project DeeldeZon functioneren deelauto’s in feite als wijkaccu’s met duurzame energie. Hiermee kan in de gebouwde omgeving een energieneutraal systeem worden opgezet. Met de kennis en kunde van de partners zal uiteindelijk een netwerk van in totaal 80 zonnedaken, 80 bi-directionele laadpalen en 150 elektrische deelauto’s worden gerealiseerd. DeeldeZon streeft ernaar de realisatie hiervan in ruim 2 jaar af te ronden. 

Interreg Vlaanderen-Nederland heeft subsidie verleent voor de realisatie van het project DeeldeZon. Aankomende jaren gaan de Vlaamse en Nederlandse consortiumpartners Zonnova, Buurauto, Zuidtrant, Mijndomein Energie, i.LECO, Pajopower en Over Morgen hiermee aan de slag.


Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Johan Janse via johan@zonnova.nl

Categorie:

Alle berichten