Project Zuivere Lucht lanceert www.hoemeetiklucht.eu

Is de lucht die je inademt gezond? Je hebt het je vast al afgevraagd. Waarom dan geen eigen onderzoek op touw zetten? Burgerwetenschap, of citizen science, is eenvoudiger dan je denkt. Om je te helpen, heeft Project Zuivere Lucht een online stappenplan www.hoemeetiklucht.eu gelanceerd.

bron: VMM

Op 13 november woonden zo’n 200 vertegenwoordigers van steden en gemeenten de studiedag bij over luchtkwaliteit en burgerwetenschap. Dat burgers niet stilzitten, wordt bijna elke week bevestigd. Er doken al initiatieven op als Airbezen, Leuvenair en Influencair. En naast Curieuzeneuzen kon ook niet gekeken worden. En hoe speel je in op de vraag van de burger? De studievoormiddag inspireerde en bood een antwoord op de talrijke vragen van steden en gemeenten. Hoe je nu zelf luchtkwaliteit best kan meten, voor die vragen kan je voortaan ook terecht bij onze ‘hoemeetiklucht.eu’ waar ook de gemeenten voor het eerst kennis konden mee maken.

Van start met je eigen luchtmeting
  1. Surf naar www.hoemeetiklucht.eu
  2. Via 'Start je eigen experiment' leer je zelf stap voor stap een eigen project op te bouwen. Wat wil je precies meten? Hoe meet je? Wat leren de resultaten je? Zo vergroot je de kans dat je tot betrouwbare resultaten komt.
  3. Je hoeft niet het hele stappenplan te doorlopen. Ga naar 'Ontdek de meetmethoden' en blader door de ideale encyclopedie om de verschillende vervuilende stoffen en bestaande meetmethoden te ontdekken.
  4. Twijfel je nog over je plan van aanpak? Ga dan naar 'Voorbeeldexperimenten'. Je vindt er uitgewerkte beschrijvingen van experimenten.

De presentaties van de studiedag raadpleeg je hier

Alle berichten