Grenspark Groot-Saeftinghe: grensverleggend landbouwen

In februari staken de Vlaamse en Nederlandse landbouwers van het Grenspark Groot-Saeftinghe de koppen al eens bij elkaar onder de noemer Grensverleggend Landbouwen. Na de knappe cijfers en de interessante nieuwe ideeën die daar aan bod kwamen, gaat Grensverleggend Landbouwen op maandag 25 juni  'den boer op'.  

bron: Grenspark Groot-Saeftinghe

Want er gebeuren boeiende experimenten in het 'openluchtlabo' van de polders tussen Antwerpen, het Waasland en Hulst. Een bus brengt collega-landbouwers en organisaties die de landbouw genegen zijn naar verschillende percelen. Die dragen allemaal bij aan duurzame landbouw en dat willen we samen met jou, met de voeten in het veld bekijken.

Programma

10u15: verzamelen aan Infokeet - Zoetenberm 6, Kieldrecht 
10u30: busvertrek richting Nederland met losse brainstrom onderweg 
11u35: aankomst en bezoek akkerrand Hulst 
12u15: bezoek graszaadperceel in Absdale op wandelafstand 
12u55: korte busrit naar volgende veld 
13u15: bezoek brouwgerstperceel bij Terhole 
14u05: busvertrek richting Vlaanderen + briefing volgende activiteit 
15u15: toost met kiekendiefbier op slagen grensparkchallenge 
15u30: bezoek Doelpolder-Midden 
16u10: einde officieel programma  

Graszaad, brouwgerst, akkerranden en mengteelten 

Halte 1 is een bijzondere akkerrand in Hulst. Daar experimenteert men namelijk met verschillende zaadmengsels, die een heel specifieke techniek vereisen. Martin Dekker en Alex Wieland hebben er de mond van vol. Vlakbij ligt een graszaadperceel, een gewas dat een ecosysteem op zich kan worden, mits de juiste verbouwing.

Hetzelfde geldt voor het brouwgerstveld even verderop, met dat verschil dat er daar dankzij de stijgende populariteit aan streekbieren misschien wel een potentieel gat in de markt ligt.

Afsluiten doen we bij Guido Van Mieghem. Een Vlaamse boer die de Doelpolder cultiveert met een eigenzinnige mix van luzerne, grasklaver en mengteelten met aandacht voor ecologische akkerranden.

Challenge 30 Grensparklandbouwers gaat slagen 

Volg je de ontwikkelingen rond het Grenspark Groot-Saeftinghe toevallig? Dan hoorde je wellicht dat de streek samen een Grensparkchallenge aangegaan is. Vijf doelen daarvan zijn intussen bereikt en op die 25e juni is het plan om de challenge van 30 Grensparklandbouwers als zesde te laten slagen. 

Daar mag eens  op gedronken worden!  Dat doen we met een glas kiekendiefbier, voor het oog van de pers. Het mag geweten zijn wat voor straffe experimenten er in het ‘openluchtlabo’ van het Grenspark gebeuren en hoe collega-landbouwers door dit soort excursies van elkaar leren.

Bevestig op tijd! 

Deelnemen is zoals steeds helemaal gratis. Tijdens het opstappen krijg je van ons een lunchpakket, je hoeft zelf geen middagmaal te voorzien. Er zijn wel slechts 50 plaatsen op de bus. Vol is vol. Beslis dus snel, want we willen je er graag bij.

Schrijf je hier in.

Alle berichten