Gisteren vond in het Vlaams Luchtvaartopleidingscentrum (VLOC) in Oostende de allereerste editie plaats van Aerojobs. Deze unieke jobbeurs brengt werkzoekenden en een select publiek van studenten Vliegtuigtechniek in contact met bedrijven uit de MRO-sector (Maintenace, Repair & Overhaul).
bron: Educavia
Aerojobs is eerste stap in Vlaams-Nederlands luchtvaart educatie partnership
Geert Keirens, projectmanager van het Vlaams-Nederlandse luchtvaarteducatie partnership Educavia. zegt als volgt:
"Een specifieke jobbeurs was nodig want de sector verwacht een verdubbeling van de 2.000 jobs in de komende 20 jaar”
Sinds 1 januari van dit jaar werken Vlaanderen en Nederland samen aan innovatieve en uniforme opleidingen voor luchtvaarttechnici binnen het Europees Interreg project ‘Educavia – Education for Aviation’. Een van de eerste acties binnen het partnership is Aerojobs, een jobbeurs voor luchtvaarttechnici. “We zien dat er nood is aan betere contacten tussen de bedrijven en werkzoekenden en studenten, want de komende jaren verwachten we een verdubbeling van het jobaanbod, terwijl bedrijven uit de sector nu reeds moeilijk de juiste mensen kunnen vinden”, zegt Geert Keirens, Projectmanager van Educavia en Afgevaardigd Bestuurder van het Vlaams Luchtvaartopleidingscentrum (VLOC).
Slechts 6 opleidingen in Vlaanderen
Naast een betere afstemming tussen de bedrijven, werkzoekenden en studenten, wil Educavia ook meer aandacht voor de sector in het onderwijs verkrijgen. “Vandaag zijn er slechts zes opleidingstrajecten voor Vliegtuigtechniek in Vlaanderen”, zegt Jos Stroobants, voorzitter van het Vlaams Luchtvaartopleidingscentrum (VLOC). “In het secundair onderwijs zijn dit Petrus & Paulus Campus West (Oostende), ZAVO (Zaventem) en het Stedelijk Lyceum (Antwerpen). In het hoger onderwijs Hogeschool VIVES (bachelor luchtvaarttechnologie), Vrije Universiteit Brussel en KU Leuven (beiden Master Luchtvaart). Nochtans zijn er in ons land heel wat bedrijven die ook internationaal meespelen, die nood hebben aan dergelijk specifiek geschoolde krachten. Daarom zijn we blij dat naast de werkzoekenden ook de 160 studenten uit de verschillende opleidingen vandaag aanwezig waren”, aldus Jos Stroobants.
2.000 bijkomende jobs
In de komende 20 jaar wordt er een verdubbeling verwacht van de 2.000 jobs die nu reeds bestaan in de sector. “De MRO-bedrijven merkten dat ze de afgelopen maanden hun zoektocht naar gekwalificeerde vliegtuigtechnici intensief hebben verhoogd. We zijn dan ook blij dat er 16 bedrijven aanwezig waren op Aerojobs, waaronder Sabena Aerospace, Brussels Airlines, Lufthansa Techniks, Tec4Jets, maar ook de Politie en Defensie. In totaal 30 vacatures en heel wat mogelijkheden voor stageplaatsen specifiek voor gekwalificeerd personeel”, zegt Geert Keirens.
Om de beurs interactief en leerrijk te maken voor de studenten en werkzoekenden, werden er ook sollicitatietrainingen, een infosessie van Brussels Airport House Q&A sessies met luchtvaartprofessionals georganiseerd.
Alle berichten