Cursus Grasgoed - NGAG: verdiep je in het beheer van graslanden

Wil je meer inzicht verwerven in de boeiende wereld van graslanden? Dan is deze cursus iets voor jou!

bron: Inverde

Beheerders van graslanden stellen zich vaak heel wat vragen. Bijvoorbeeld over de verschillende grassoorten of de structuur van het grasland, maar evengoed over de ecologische processen van deze vegetaties en de verschillende types van maaimachines. Deze cursus gaat hierover, maar ook en vooral over de valorisatie van grasmaaisel tot industriële producten.

Je krijgt een inleidende, maar wel gespecialiseerde uitleg over allerhande graslanden. Echt iets voor mensen die meer inzicht willen verwerven in de boeiende wereld tussen de grassprieten. We behandelen zowel het vegetatiekundige luik, de verschillende beheervormen, als grasraffinage en producten uit grasvezels.

Programma
  • dag 1: Inleiding tot het project GrasGoed, inleiding tot soorten gras, zegges en russen met gelegenheid tot doorgedreven determinatie met binoculairs. Welke soorten zijn geschikt voor veevoeder? Welke grassen kunnen problemen geven bij raffinage of verwerking.
  • dag 2: Inleiding tot graslandbeheer in functie van natuurbehoud en graslandfases in functie van biodiversiteit. Welke industriële producten in het project GrasGoed worden nagestreefd? Excursie naar enkele mooie graslanden.
  • dag 3: Inleiding tot graslandvegetaties en hun productie, met uitleg over de inventarisatie uitgevoerd in het kader van GrasGoed. Samen met de beheerders van Natuurmonumenten bezoeken we enkele pareltjes van graslandvegetaties in het natuurgebied Vlijmens ven.
  • dag 4: Maaimachines in het natuurbeheer, ook op moeilijke (moerassige) terreinen. Hierbij horen ook demonstraties in Vlijmens ven.
Wanneer? 

Donderdag 14, 21, 28 en 29 juni 2018 van 9u30 tot 16u30

Waar? 

Dag 1 en 2: Bezoekerscentrum De Watersnip (Koersel, België)
Dag 3 en 4: Herberg 't Wapen van Cromvoirt (Cromvoirt, Nederland)

Inschrijven?

Inschrijven kan je hier.

Contact?  

Willy Verbeke: willy.verbeke@vlaanderen.be

Alle berichten