Haspengouwse fruittelers trekken wilde bijen aan

In het kader van het Interregproject Meer Natuur voor Pittig Fruit worden er opnieuw hagen aangeplant bij fruittelers voor meer wilde bijen in Haspengouw. De populatie van zowel honingbijen als wilde bijen gaat wereldwijd sterk achteruit. Ook in Haspengouw is er sprake van een bestuivingscrisis. Vooral de teelt van pitfruit zoals appels en peren is erg afhankelijk van bestuiving. De aantrek van wilde bijen biedt hier een kans.

bron: Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren

Begin 2016 hebben verschillende fruittelers uit Alken, Borgloon, Gingelom, Kortessem en Nieuwerkerken zich geëngageerd om de bestuiving van fruitbloesems via wilde bijen te helpen verzekeren. Zij plantten gemengde hagen aan langs hun fruitpercelen. Samen goed voor meer dan 5000 stuks plantgoed en 1700 meter haag. Vandaag komen daar nog zo’n 7 fruittelers bij, wat neerkomt op 4708 stuks extra plantgoed. Zo komen we in totaal op meer dan 3km haag voor wilde bijen.

Het gaat om gemengde hagen met een mix van streekeigen soorten zoals gele kornoelje, hazelaar, wilde kardinaalsmuts, klimop, sporkehout, boswilg en gelderse roos. De deelnemers geloven in de meerwaarde van een gemengde haag. Hagen bieden een schuiloord aan tal van nuttige insecten die de fruitteler helpen bij de bescherming van boomgaarden.

Belangrijke voedselbron

Daarnaast zijn gemengde hagen belangrijke voedselbronnen voor wilde bijen. Wilde bijen hebben nood aan voedsel, nectar of stuifmeel op minder dan 500 meter vliegafstand. Tijdens de bloesemperiode is er volop voedsel te vinden, maar ervoor en erna is het aanbod vaak minder groot. Door een juiste plantenkeuze kunnen er het ganse jaar bloeiende struiken staan in een gemengde haag. Zo hebben wilde bijen heel het jaar toegang tot stuifmeel en nectar.

Deelnemen?

Geïnteresseerde fruittelers kunnen vrijblijvend contact opnemen met Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren. Dankzij de financiële steun van Interreg en de provincie Limburg kan er een voordelig voorstel uitgewerkt worden. Zo hopen we dat nog meer fruittelers het voorbeeld van hun collega’s volgen en we opnieuw meer streekeigen bijensoorten in de Haspengouwse fruitteelt krijgen.

Categorie:

Alle berichten