Interview met fruitteler Kris Wouters

De populatie van honingbijen gaat sterk achteruit. Terwijl zij net noodzakelijk zijn voor de bestuiving bij de teelt van appels, peren en kersen. Het project ‘Meer natuur voor pittig fruit’ spoort fruittelers aan om bijvoorbeeld zelf nestblokken te installeren. Maar wat drijft de fruitteler zelf om deel te nemen? Wij vroegen het aan Kris Wouters van Fruithandel Wouters te Rummen. 

“Wilde bijen zijn een zeer goede aanvulling bij de honingbij. Ze vliegen ook bij lagere temperaturen en bezoeken meer bloemen.”

Waarom neem je deel aan het project?

Bijen zijn noodzakelijk voor een fruitteler. Vroeger huurde ik bijen in, maar dit werd steeds duurder. Daarom ben ik zelf begonnen met bijen te kweken. Zo heb ik nu een 60-tal bijenhotels geplaatst. Hierdoor help ik de populatie wilde bijen te vergroten. Zij zijn een goede aanvulling op de honingbijen. Want ze vliegen uit bij lagere temperaturen en bestuiven meer bloemen. Zo ben ik gedurende een langere periode zeker van bestuiving. 

Wat is de meerwaarde van dit project?

De opvolging vanuit PCfruit (proefcentrum) is ontzettend belangrijk. Zij bekijken wat de invloed van de bijen op de zetting van de vruchten is, hoe parasieten vermeden kunnen worden,… De wetenschappelijke ondersteuning is belangrijk, want we moeten nog veel leren. Bovendien experimenteer ik nu ook met valkenkisten. Als natuurlijke vijanden van woelmuizen hoop ik deze laatste zo te bestrijden.

Waarom zouden je collega’s ook moeten deelnemen?

Alle telers weten dat bijen noodzakelijk zijn voor de fruitteelt. Daarom moeten we ook zelf omstandigheden creëren om zowel honingbijen als wilde bijen kansen te geven om zich in voldoende aantal te ontwikkelen. Het project helpt ons hierbij en onderzoekt hoe we dit in de toekomst beter kunnen aanpakken.

Meer informatie over het project, lees je hier

Categorie:

Alle berichten