Gezocht: innovatieve bedrijven in de grensregio Vlaanderen-Nederland

Tussen 2 februari en 31 maart 2017 kunnen innovatieve bedrijven in Vlaanderen en Zuid-Nederland een subsidieaanvraag indienen bij CrossRoads. Dat Europese project wil de grensregio een economische boost geven door technologische en grensoverschrijdende innovatie te stimuleren.

bron: CrossRoads2

Het doel van het project is om concrete innovatieprojecten van bedrijven in Vlaanderen en Zuid-Nederland (Zeeland, Noord-Brabant en Limburg) te steunen. CrossRoads2 richt zich op kmo’s en mkb’s met sterke, innovatieve en technisch haalbare projectideeën die willen samenwerken met bedrijven aan de andere kant van de grens. Het project is een vervolg op het succesvolle CrossRoads1 en mikt op diverse sectoren, waaronder hightech-systemen, chemie & materialen, agrofood, life sciences & health, cleantech, biobased economy en logistiek & maintenance.

Steun voor haalbaarheidsstudies en innovatieprojecten

Bedrijven kunnen subsidies aanvragen voor zowel haalbaarheidsstudies als innovatieprojecten. Haalbaarheidsstudies, uitgevoerd door een externe expert, dienen om de technische of commerciële haalbaarheid van een innovatieproject te verkennen. Ze worden maximaal voor 10.000 euro gesteund met een steunpercentage van 50 procent. Een innovatieproject houdt in dat prototypes van een nieuw proces of product ontwikkeld en gedemonstreerd worden. Ze worden maximaal voor 135.000 euro gesteund met een steunpercentage van 45 procent.

De huidige oproep loopt van 2 februari tot en met 31 maart 2017 en is de derde openstelling van CrossRoads. Er is een recordbedrag beschikbaar van 3.142.538 euro voor innovatieprojecten en 180.000 euro voor haalbaarheidsstudies.

Resultaten

De eerdere oproepen van CrossRoads leverden intussen al mooie resultaten op. De eerste call (augustus-september 2016) resulteerde in vijf gesubsidieerde projecten voor in totaal 299.462 euro. De haalbaarheidsstudies steunen onderzoek naar decibelsensoren, 3D-scanning in automotive-ketens en technologische hulpmiddelen voor ademhalingskinesitherapie. In de categorie innovatieprojecten gaat het om een geïntegreerd platform om in real time verkeersinformatie te delen en een bewaarsysteem voor fruit bij een zo laag mogelijk zuurstofgehalte.

De tweede openstelling liep tot 13 januari 2017 en leverde negentien aanvragen op: vier haalbaarheidsstudies en vijftien innovatieprojecten. Op 17 maart 2017 beslist de jury welke van die projecten steun zullen krijgen. Na de huidige derde openstelling volgt er nog een vierde en voorlopig laatste ronde van 4 april tot 30 juni 2017.

Praktisch

Alle aanvragen moeten via de webportal van Stimulus Programmamanagement worden ingediend vóór de deadline van 31 maart 2017 om 17.00 uur. Een onafhankelijke jury zal de projecten binnen de zestien weken beoordelen op kwaliteit, innovatie, economische impact en grensoverschrijdende meerwaarde. Je kan je hier aanmelden. 

Op 30 juni sluit de volgende call

Meer informatie over CrossRoads2 lees je hier

Categorie:

Alle berichten