AQUAVLAN2: bootcamp leidt tot start-up

Aquacultuur kent wereldwijd een groei, maar in Vlaanderen bevinden zich slechts enkele commerciële kwekers. Om de sector verder te ondersteunen organiseerde Inagro binnen het Interreg-project Aquavlan2 de bootcamp "Van eigen kweek". Kandidaat-ondernemers werden hiermee uitgedaagd om hun ideeën rond aquacultuur uit te werken tot een concreet businessmodel. De winnaars ontvingen een voucher om hun start-up Z-farm ook daadwerkelijk te kunnen ontwikkelen. 

bron: Inagro

Ondersteuning voor aquacultuursector in West-Vlaanderen

De groeiende wereldbevolking doet de vraag naar visproducten stijgen, maar de visvangst zit op haar maximum. Aquacultuur kan bijkomende producten leveren die het bestaande aanbod aanvullen. Europa springt op de kar en wil de toekomstgerichte sector ondersteunen. In Vlaanderen zijn er nog heel wat mogelijkheden, maar het is niet evident om een zaak op te starten in zo’n hoogtechnologische sector. Zo vraagt de kweek behoorlijk wat kennis. Bovendien is het startkapitaal aanzienlijk hoog en speelt een goeie bedrijfslocatie een cruciale rol. 

“Vlaanderen is op wereldvlak gerenommeerd voor zijn wetenschappelijke kennis over de kweek van verschillende soorten vis. Maar we hebben ondernemers nodig die die kennis omzetten in concrete toepassingen”, vertelt de West-Vlaamse gedeputeerde voor Landbouw en Visserij Bart Naeyaert.

Bootcamp: work out, training en energy boost

Tijdens de bootcamp werden deelnemende teams uitgedaagd zich in de rol van de consument te verplaatsen. Centrale vragen waren: “wie zal straks mijn vis kopen?”, “hoe denkt mijn klant eigenlijk over een aquacultuurproduct?” en “hoe breng ik mijn product op de markt?”. Deelnemer Guido Claeyé getuigt: “De tweedaagse bootcamp was zeer aangenaam en leerrijk voor mij als startende ondernemer. Wat mij het meest zal bijblijven zijn de gesprekken met de drie experten en de deelnemers uit Zeeuws-Vlaanderen, die al wat ervaring hebben in de sector.” 

Vlaamse en Nederlandse experts ondersteunden de teams met hun kennis. “Heel wat parameters hebben een invloed op het productieproces van de kleine larven tot de panklare vis. Denk bijvoorbeeld aan de kwaliteit van het water, de temperatuur en het zuurstofgehalte. Dat vraagt specifieke technische kennis”, vertelt Stefan Teerlinck, onderzoeker bij Inagro. De deelnemers namen ook de bedrijfstechnische en commerciële kant van de onderneming-in-wording onder de loep.
 
Met alle puzzelstukken in de hand konden de teams hun businessmodel vormgeven en becijferen. Een vakjury beoordeelde hun plannen. De groep Z-farm ging naar huis met een voucher van 30.000 euro. Het is uitkijken naar hun eerste testcase voor de geïntegreerde kweek van garnalen en wieren.

“We zijn enorm tevreden met deze steun”, vertelt Bart Kregersman van Z-Farm. “Toen we inschreven, hadden we elk een ander idee in ons hoofd. Dankzij de interactie in ons team en de adviezen van de experts zijn we tot een concept van geïntegreerde kweek gekomen. Met de voucher kunnen we meteen een eerste testcase ontwikkelen.” 

Er staan heel wat leuke foto's van de bootcamp online!

Ook nood aan steun?

Via een vouchersysteem binnen Aquavlan2 maken ook de andere deelnemende groepen nog kans op ondersteuning in de uitvoering van hun businessmodel. De volgende keuringsronde van vouchers vindt plaats in april 2018. Bekijk zeker eens dit nieuwsbericht voor meer details. 

Alle berichten