Op weg naar duurzaam transport: Diagnostische tool E-Trucks

Het deelproject Diagnostische tool E-trucks was één van de 25 innovatieprojecten die binnen CrossRoads in Interreg IV ondersteund werd. De gerealiseerde tool monitort vanop afstand de batterijgegevens van een elektrisch voertuig. 

E-Trucks Europe (Westerhoven) en Triphase (Haasrode) realiseerden een tool dat motorstroom- en batterijgegevens monitort om de conditie van de batterij en de lagersslijtage van een elektrisch voertuig te kunnen inschatten. Zowel online (GPRS) als offline (SD card) kunnen de gegevens doorgestuurd worden. Er werd tevens een studie georganiseerd om het gedrag van het batterijpakket tijdens belasting na te gaan. Op die manier werden indicatoren vastgelegd om falend batterijgedrag te herkennen. Daarnaast werd op gebied van lagersslijtage analyses uitgevoerd van de verzamelde data. 

Flip Bamelis van E-Trucks Europe licht het project toe: 

Waarom?
Het hart van een batterij elektrische truck is het batterijpakket. Dat batterijpakket is ineens ook de duurste en het meeste vernieuwde component van het voertuig. Deze worden bij E-Trucks zelf gemaakt. De gebruikte technologie is nieuw en duureffecten van factoren als temperatuur, maximale stromen, trillingen, … zijn slechts vanuit resultaten in laboratoria inschatbaar. Wanneer men nu zo’n batterijpakket in praktijk gebruikt is het van belang dat deze effecten nauwkeurig in kaart gebracht kunnen worden, zodat de gebruikers enerzijds op voorhand voor eventueel falen van hun batterij gewaarschuwd kunnen worden en anderzijds E-Trucks Europe de nodige kennis vergaard om batterijpakketten te optimaliseren. De diagnostische tool geeft ons de mogelijkheid om de batterijpakketten vanop afstand op te volgen.

Hoe?
Samen met partner Triphase werd een reeks van testen op laboratoriumschaal georganiseerd. Vanuit die testen werd duidelijk welke de parameters zijn die een diagnostisch tool voor elektrische voertuigen moet volgen. Daarna werd de hardware ontwikkeld die de nodige data kan capteren, comprimeren en versleutelen en doorsturen naar de leverancier van het voertuig (i.e. E-Trucks Europe), waar de data vervolgens omgezet wordt in te interpreteren gegevens. 

Wat?
Partner Triphase ontwikkelde een hardware tool dat data kan capteren op een rijdend voertuig. Die data wordt gecomprimeerd, versleuteld en doorgestuurd naar E-Trucks Europe om daar uitgepakt en verwerkt te worden tot leesbare gegevens. Met behulp van deze gegevens wordt de staat van het batterijpakket geëvalueerd. Preventief onderhoud kan afgestemd worden op basis van deze informatie. Deze tool wordt nu in elke vrachtwagen van E-Trucks Europe ingebouwd.

CrossRoads – een project uit Interreg IV -  werd geselecteerd voor de finale van de RegioStars Awards. Op 11 oktober vindt in Brussel tijdens de European Week of Regions and Cities de prijsuitreiking plaats. De winnaars in elke categorie krijgen een trofee en certificaat, uitgereikt door Europees Commissaris voor Regionaal Beleid Corina Creţu.

Categorie:

Alle berichten