Duurzame omegabaars in het nieuws

Kan er in de grensregio Vlaanderen-Nederland op een duurzame manier vis worden gekweekt? Dat was één van de vragen die in het Interreg IV-project Aqua-VLAN centraal stond. Door samenwerking tussen Nederlandse en Vlaamse hogescholen, universiteiten, proefcentra en bedrijven werd flinke vooruitgang geboekt in diverse duurzame viskweektechnieken.

Vanuit het project zetten ondernemers nu de eerste stappen om hun ecologische vis op de markt te brengen. Het verhaal van Stijn Van Hoestenberghe, doctor en viskweker, is in dagblad De Standaard te lezen (betaald artikel). Ook besteedde de Regionale Omroep Brabant kort aandacht aan de verkoop van omegabaars. Van Hoestenberghe voerde onderzoek uit binnen het project Aqua-VLAN en kweekt inmiddels omegabaars in zijn bedrijf in het Oost-Vlaamse Kruishoutem. De kweek van de omegabaars blijkt op een milieuvriendelijke manier mogelijk te zijn, door het optimale gebruik van energie, visvoer en water.

Daarnaast vermeldt het artikel de combinatie van het visbedrijf met de groenteteelt. Van Hoestenberghe werkt namelijk samen met een naburige tomatenkwekerij. Dankzij de uitwisseling van water en energie tussen bedrijven wordt de duurzaamheid aanmerkelijk verhoogd. Deze ecologische wisselwerking tussen sectoren is tevens door de projectpartners in Aqua-VLAN onderzocht.
Het duurzame viskweekbedrijf van Van Hoestenberghe is een mooi en concreet resultaat uit een Interreg IV-project. Ook in de nieuwe programmaperiode van Interreg V zijn er in de grensregio Vlaanderen-Nederland volop kansen voor ondernemers.
Voor meer informatie over het project Aqua-VLAN kunt u de projectpagina of projectwebsiteraadplegen.

Categorie:

Alle berichten