Green GREENER greenst

Door Klara Boghaert en Krusha Mae Timmermans

Hey! Krusha en Klara hier weer! Vorige week donderdag (8 december) was het slotevent van GREENER in Geleen te doen! Of online, dat kon ook. Wij kozen voor de Zoom call, want anders zouden we, heen en terug, meer dan zes uur onderweg zijn geweest.

GREENER staat voor bioGebaseeRde en biodEgradEerbare vervaNgEr vooR polyacrylzuur. Dit project lag absoluut buiten ons vakgebied, maar desalniettemin was het informatief. De projectverantwoordelijke, professor Katrien Bernaerts, legde kort uit waarover het project ging: ze wilden een biobased en biologisch afbreekbaar alternatief ontwikkelen voor polyacrylzuur gebaseerde polymeren.De plasticsoep die vandaag bestaat, vormt namelijk een groot probleem. 


De enorme markt voor polyacrylzuur (maar hoe het niet biologisch afbreekbaar is), de samenstelling van polymeerformules, DLP-printing voor tissue engineering, gestandaardiseerde aerobe testmethoden (om omgevingen te testen op hun biologische afbreekbaarheid), de stabiliteit van dispersies op oliebasis, enz. De onderwerpen van het slotevenement bevatten zeker woorden die niet in onze dagelijkse woordenschat voorkomen, om het zachtjes uit te drukken.

Het was heel fijn dat de projectpartners hun verhaal deden op dit evenement en de doelstellingen en realisaties verduidelijkten. Ze ontwikkelden bioafbreekbare microplastics, die kunnen gebruikt worden voor onder andere protheses. Die microplastics beschikken over een lange levensduur, maar zijn wel biodegradeerbaar. Het hele team leek zelf ook zeer dankbaar te zijn voor de verkregen ondersteuning, want na elke presentatie werden er acknowledgements gegeven, waar Interreg Vlaanderen-Nederland ook telkens bij stond. 


Ook een shoutout naar onze projectadviseur Anne Coenegrachts voor het vertegenwoordigen van het programma op het evenement en voor het praten over ons doel naar een groener, socialer en slimmer Europa zonder grenzen!

Alle berichten

Klara en Krusha zijn Interreg Reporter binnen het programma van Interreg Volunteer Youth, een initiatief dat deel uitmaakt van het Europese Solidariteitskorps.