Fotonica als sleuteltechnologie voor de 21ste eeuw

Door Krusha Mae Timmermans

Hoi! Krusha hier, weer met een nieuwe update over een Interreg evenement! Deze keer bevond ik mij in Gooik, aan de VUB Photonics Campus, samen met collega’s Bram en Karin. 

De plechtige inauguratie van het Interreg Vlaanderen-Nederland project "Fotonica pilootlijnen”, voor het thema innovatie. In dit project werken de Vrije Universiteit Brussel en TU Eindhoven samen om ‘s werelds meest geavanceerde fotonica technologieplatform te creëren.


De Europese Commissie erkent het Fotonica project als sleuteltechnologie voor de 21ste eeuw, omdat de geïntegreerde fotonische chips van Fotonica kunnen zorgen voor belangrijke maatschappelijke toepassingen, zoals ultrasnel internet, slimme verlichting, efficiënte zonnecellen, microcamera’s voor medische diagnose, laser 3D-printen en zelfrijdende auto’s via licht-gebaseerde radarsystemen. 


Tijdens de presentaties werd het duidelijk dat vertrouwen heel erg belangrijk is, voor de hoop op een goede vooruitgang. De impacts die het project heeft worden ook steeds gemeten, niet zomaar gegokt. Ik persoonlijk ken heel weinig over dit soort geavanceerde technologie, maar ik vond het interessant om dit evenement bij te wonen en hiermee mijn kennis te verbreden (in hoeverre ik de technische vocabulaire begrijp J). Na de presentaties over de realisaties en doelen van Fotonica kregen we ook een labtour, waarbij het interessant was om te zien en te leren over hoe de chips gemaakt worden, de laser micromachining in glas te zien en kijken hoe de lenzen ook gemaakt kunnen worden via 3D printing. Alvast een geslaagde inauguratie! 


voor wie interesse heeft om te studeren in dit veld kan de Fotonica studies aan de VUB zeker ook eens bekijken.

Alle berichten

Krusha Mae Is Interreg Reporter binnen het programma van Interreg Volunteer Youth, een initiatief dat deel uitmaakt van het Europese Solidariteitskorps.