Energyville

Door Ameline Coens

Op 27 september begon ik een vrijwillige stage bij Interreg Vlaanderen-Nederland en mocht ik het team al meteen vergezellen naar de Thor Central in Genk waar het publieksevent ‘Verleg je grenzen’ plaatsvond. 

De voormalige Genkse steenkoolmijn vormt vandaag de dag een voedingsbodem voor innovatieve en duurzame bedrijven. Als ik die ochtend toekwam en rondom me keek in de inkomhal, was dat dan ook duidelijk merkbaar aan de tientallen demonstraties van Interreg-partners die sterk inzetten op een duurzame en groene toekomst.

Op de site had ik de kans om enkele salonsessies over enkele thema’s van de nieuwe programmaperiode mee te pikken. Zo kwam ik meer te weten over een ‘Europa zonder grenzen’ en werd er tijdens een andere salonsessie samen met verschillende partners nagedacht over de mogelijkheden en obstakels van duurzaam toerisme

Rondleiding Energyville: Onderzoek naar duurzame en innovatieve energie

Diezelfde dag kon ik ook een rondleiding van Energyville meemaken. Op een steenworp van Thor Central bundelen onderzoekspartners KU Leuven, VITO, imec en UHasselt hun krachten voor onderzoek naar duurzame energie en intelligente energiesystemen onder de naam EnergyVille. Zo brengen ze onderzoek, ontwikkeling en training samen onder deze ene naam. Dit alles is in nauwe samenwerking met lokale, regionale en internationale partners uit zowel de industrie als publieke autoriteiten.

Een onderzoekster leidde ons doorheen het hele complex. Van de labo’s die de duurzaamheid van batterijen testen, naar het dak waar de oneindige mogelijkheden voor zonnepanelen worden onderzocht tot het open ‘atelier’ met de nieuwste apparatuur voor elektriciteits- en warmtenetten. Energyville focust op het onderzoek naar innovatieve oplossingen voor duurzame energietransitie maar met het oog op alledaagse toepassingen zoals smart city applications en smart manufacturing. Een voorbeeld daarvan zijn de zonnepanelen die er op het dak liggen in verschillende richtingen, hoekstanden en materialen. Ze dienen enerzijds om te onderzoeken hoe men het maximale gebruik er uit kan halen (300.000 watt op een zonnige dag). Maar anderzijds ook hoe zonnepanelen  geïntegreerd kunnen worden in gevels van gebouwen voor een duurzame stedelijke omgeving. Dat lijkt me interessant voor een toekomst waarin mensen steeds meer naar de stad trekken en in een appartement zullen wonen zonder eigen dak. Dat vooruitdenken spreekt me aan. Een ander voorbeeld dat mijn interesse wekte, zijn de thermische netwerken die te vinden zijn in het labo. EnergyVille onderzoekt er bijvoorbeeld de mogelijkheid van stadsverwarming met restwarmte van industriële processen in de wijde omgeving rond Antwerpen.

Zonne-energie en thermische systemen zijn twee van de acht interdisciplinaire domeinen waarbinnen onderzoek wordt verricht. Batterij-opslag, vermogenelektronica, power-to-molecules, elektrische netwerken, energiestrategieën en –markten vervolledigen het rijtje. In tijden van energie-efficiënte en energiebesparing is het dan ook belangrijk in te zetten op onderzoek dat bijdraagt tot een duurzame energietransitie. Echter is dit geen science fiction in donkere labo’s. Integendeel, door het raam aan de buitenzijde van het gebouw van Energyville kan je binnenkijken hoe aan een groene en duurzame toekomst gebouwd wordt.

Het was een dag vol demonstraties, getuigenissen en projecten die me hun inzet voor het groene verhaal graag tonen.  Het Interreg-team mag dan ook terugkijken op een geslaagd event. Op de plaats waar ik vroeger op klasuitstap ging en leerde over het zwarte goed van het verleden, nam Interreg me nu mee op de weg naar het groene goed van de toekomst.

Alle berichten