Een chemische uitdaging

Door Klara Boghaert

Donderdag 15 december mocht ik voor Interreg naar het slotevent van BioNIPU in het technologiepark in Zwijnaarde (regio Gent). Het project loopt eigenlijk nog tot april, maar ze gaven nu al de belangrijkste resultaten mee. Notities maken mocht, foto’s maken niet, want de presentaties bevatten intellectual property. Ik maakte dus enkel notities en toch ook 1 foto, van onze projectadviseur Sofie Van Overschelde

Zij mocht de spits afbijten met een presentatie over Interreg Vlaanderen Nederland en het nieuwe programma Interreg VI. Daarna kwam projectverantwoordelijke David De Smet het BioNIPU project uit de doeken doen. BioNIPU staat voor bio-based non-isocyanate polyurethaan. Het doel van het project was om 100% bio-gebaseerd en niet-toxisch polyurethaan (PU) te ontwikkelen voor eindproducten in de textiel- en synthetisch rubberindustrie. NIPU wordt onder andere gebruikt voor coatings (bv die van een regenjas), maar in grote hoeveelheden is deze stof giftig. Daarom wilden ze dus biogebaseerd NIPU ontwikkelen. Bovendien is de vraag naar bio-gebaseerde materialen enorm gestegen.

Na deze introductie gingen de verschillende partners specifieker in op het onderzoeksproces en de resultaten van het BioNIPU project. Enzo Pichon van de Universiteit Maastricht legde de synthese van NIPU uit voor enerzijds textiel (coatings) en anderzijds elastomeren. Hij had het onder andere over de uitdagingen van PU coatings en de dispersie ontwikkeling, maar toch vooral over “a lot of chemistry”, zoals hij zelf zei aan het einde van zijn presentatie. Ward Ceunen van Thomas More Hogeschool had het vervolgens over de opschaling van NIPU en de polymerisatie (het samenvoegen van monomeren tot een lange keten polymeren).

Daarna besprak Julien Verjans van LUC (een bedrijf gespecialiseerd in polyurethane elastomeren) de lessen die hij leerde uit de ontwikkeling van een NIPU elastomeer. Hij vertelde over het productieproces van PU-elastomeren en over verschillende toepassingen, zoals de wielen van achtbanen. Paul Rouster van Stahl (een bedrijf gespecialiseerd in de bewerking en behandeling van speciale chemische coatings) legde vervolgens het onderzoek naar NIPU coatings voor textiel uit. Om het concreet te maken, gaf hij een voorbeeld van auto-interieurdesign. Hij toonde de verschillende lagen van de coating van een autozetel. Hij benadrukte daarbij ook het belang van duurzaamheid en dat BioNIPU past binnen een groenere chemische sector.

Na de middag stonden er nog twee presentaties en een bezoek aan het coatingplatform van Centexbel gepland, maar dat en de lunchbroodjes liet ik aan mij voorbijgaan, want ik moest een trein halen om nog een ander slotevent te bezoeken.

Alle berichten

Klara Is Interreg Reporter binnen het programma van Interreg Volunteer Youth, een initiatief dat deel uitmaakt van het Europese Solidariteitskorps.