Slotevent C-4CE: Toekomstleren!

Door Klara Boghaert en Krusha Mae Timmermans

Hoi! Krusha hier, weer met een verslagje over een Interreg evenement! Voor het C-4CE slotevent bevond ik mij weer in Breda, Nederland. 

Dit project van Interreg Vlaanderen-Nederland C-4CE, ofwel Competenties voor de Circulaire Economie, is een samenwerking tussen Centexbel en de Breda University of Applied Sciences. 


Tijdens het evenement werden er eerst presentaties gegeven over circulaire economie (= economisch en industrieel systeem waarin geen eindige grondstofvoorraden worden uitgeput en waarin reststoffen volledig opnieuw worden ingezet in het systeem) , duurzaamheid, en milieu. Daarna werd in kleinere interactieve sessies daar verder op ingegaan. Persoonlijk sloot ik mij aan bij “Leren van de 7de generatie” van Ewoud Monbaliu en “Liefdesbrieven aan de Aarde” van Blanche Beijersbergen. 


In “Leren van de 7de generatie” werd een rollenspel gespeeld, waarbij we ons voorstelden te communiceren met de 7de generatie, over enkele eeuwen. Circulaire economie werd hierbij in het licht gezet en ook de impact van de voorbije Coronacrisis werd hierbij aangehaald. Wat gaat er anders zijn over x aantal jaar wanneer we op een andere manier omgaan met duurzaamheid, milieu, bepaalde materialen? Hoe kan de toekomstige generatie onze huidige ondernemingen bedanken? In “Liefdesbrieven aan de Aarde” moesten we dus een liefdesbrief schrijven aan de Aarde, wat je doet denken aan wat de Aarde allemaal doet voor ons, en wat wij doen voor haar. Opnieuw speelde de rol van circulaire economie en duurzaamheid hier weer een rol in. Om even een inzicht te geven op het slotevent – dit was mijn liefdesbrief:

Lieve Aarde,

Hoe kan ik met woorden omschrijven welke rol jij speelt in het leven van mij en vele anderen? Jij bent onze thuis. Het is mijn voorrecht om jouw onvoorwaardelijke liefde en warmte te mogen ervaren. Want war zouden wij zijn zonder jou? Nergens. De wind, het water, het zand waar onze kinderen kastelen mee bouwen en het gras onder mijn voeten, dat tegelijkertijd ook een thuis biedt voor vele diersoorten. Je bewaart zoveel van onze geschiedenis terwijl wij zorgen voor jouw toekomst, en het bewondert mij keer op keer hoeveel er over jou nog te ontdekken valt. De fauna en flora die jij nog verborgen houdt in het diepste van de oceanen. De mummies en artefacten die jij nog even beschermt in het verleden. Jij maakt elke dag interessant en biedt voor ieder wat wils, zodat wij ook jouw leven mooi mogen inkleuren met muziek, kunst en sport. 

Bedankt voor alles.
Veel liefs,

Krusha


Video door Klara Boghaert.

Alle berichten

Klara en Krusha zijn Interreg Reporter binnen het programma van Interreg Volunteer Youth, een initiatief dat deel uitmaakt van het Europese Solidariteitskorps.