Achter de schermen: Vincent

Door Tine Vochten

Interreg Vlaanderen-Nederland wil inspirerende en impactvolle projecten realiseren. Om deze ambitie waar te maken zijn in de eerste plaats gemotiveerde projectpartners nodig. Om ervoor te zorgen dat deze partners de juiste begeleiding krijgen en de Europese middelen zo vlot mogelijk tot bij hen te krijgen, staat een heel team paraat. We stellen jullie graag een aantal leden van dit team voor. Vandaag praten we met Vincent Schraven, projectadviseur voor Nederlands Limburg.

Dag Vincent, kan je ons vertellen wat een projectadviseur juist doet? We vermoeden dat het iets te maken heeft met het adviseren van projecten?

Dat klopt. Mijn rol is dubbel. Enerzijds ben ik een aanspreekpunt voor potentiële projectpartners en ga ik ook actief op zoek naar interessante partijen. Ik adviseer hen hoe ze binnen de kaders van het programma kunnen passen en begeleid hen bij het indienen van een projectaanvraag. Anderzijds ben ik ook het eerste aanspreekpunt voor lopende projecten. Ik volg hun voortgang op en adviseer hen.

Hoe ben je bij Interreg terecht gekomen?

Ik ben mijn loopbaan begonnen in een Belgisch bedrijf waar ik o.a. instond voor de bouw van een biomassainstallatie. Na een tussenstap als innovatiemanager bij Universiteit Wageningen, ging ik aan de slag bij het Innovatiecentrum in Hasselt. Daar kwam ik voor de eerst in contact met Interreg en was ik ook betrokken bij het project Crossroads.  Vervolgens ging ik bij het programmamanagement van Interreg Duitsland-Nederland aan de slag in Mönchengladbach. Van daaruit was het een kleine stap naar Interreg Vlaanderen-Nederland waar ik sinds november vorig jaar aan de slag ben.

Waarom sprak de baan van projectadviseur je aan?

Het is een afwisselende functie waarin je vrijheid en zelfstandigheid krijgt. Je komt in contact met veel mensen en veel van wat zich in de wereld afspeelt, zie je ook terugkomen in de projecten. Ook op persoonlijk vlak ben ik groot voorstander van grensoverschrijdende samenwerking. Ik woon nu vlakbij de grens in Sittard, heb in België gewoond en heb zowel in Nederland, Duitsland als in België gewerkt. Ik lever dus met volle overtuiging een bijdrage aan het opheffen van de barrières die landsgrenzen opwerpen.

Zijn er projecten die er voor jou uitspringen?

Ik ben vele projecten nog aan het ontdekken. Ik ben alvast erg onder de indruk van R&D Flield Lab ETPathfinder. Samen met Limburgse partners wordt baanbrekend onderzoek gedaan dat een grote impact op de regio zal hebben.

Hoe ziet je leven eruit als je niet aan het werk bent? Heeft de vervloekte coronapandemie een grote impact? En heb je duistere geheimen die je met ons wilt delen?

Ik heb 2 kinderen, een zoon van 14 die ik in co-ouderschap opvoed en een dochter van 21. De combinatie van een nieuwe job waarin ik me volledig digitaal moet inwerken en een schoolgaand kind dat deels online les volgt, is best wel pittig.

In niet-coronatijden doe ik graag terrasjes of bezoek ik musea, maar nu vul ik mijn vrije tijd vooral met wandelen. Als je mijn straat uitloopt, beland je midden in een natuurgebied dat zich uitstrekt tot de Duitse grens. Aan wandelaars die nieuwe horizonten willen verkennen en aan de juiste kant van grens wonen, kan ik het Zuid-Nederlandse heuvellandschap ten stelligste aanbevelen.

En wat dat duistere geheim betreft, als ik aan het werk ben zal je er weinig van merken, maar onder mijn hemdsmouwen gaan een paar tatoeages schuil.

Heb jij een projectidee dat je graag eens aan Vincent of zijn collega’s voorlegt? Hier vind je de contactgegevens van alle projectadviseurs.

Alle berichten

Tine is beleidsmedewerker en gaat even graag gezwind op pad om verslag uit te brengen.