Health House – De 4D-website

Door Pat Horst

Voor het volgende seizoen van Black Mirror kunnen de makers van deze grauwe dystopische sciencefiction serie zich makkelijk laten inspireren door Health House in Leuven. Het gaat over toekomstige technologieën in de Health en Life Sciences sector, wat heel boeiend en spannend is. Vergeleken met de serie is de inhoud van het ervaringscentrum toch wat meer optimistisch over de toekomstige technologie in de sector.

Ik had de kans om Isabelle François te interviewen, directeur van Health House. In het kort: Health House is een informatie- en inspiratiebron voor innovatieve technologieën in de Health en Life Sciences sector. Ze willen vooral een ‘eye-opener’ zijn voor degenen die bezig zijn in de sector, of hiervoor plannen hebben. Isabelle noemt het zelf een ‘4D-website’ omdat het centrum vooral veel interactieve schermen gebruikt. 

Health House is partner van Helis Academy, een Interregproject dat gaat over de optimalisering van de Health en Life Sciences cluster in Nederland en Vlaanderen. Er blijkt een leemte te zijn in deze sector tussen opleidingen en jobs. Het project wil dit graag overbruggen met zes gerelateerde opleidingsprogramma’s voor laatstejaarsstudenten en pas afgestudeerden om de sector uit te breiden en te versterken. De programma’s variëren van ‘business development’ tot ‘clinical testing’.

Isabelle legde uit dat sommige jobs in de sector niet eens bekend zijn. Uit ervaring weet ik dat universiteiten zo goed als geen aandacht geven aan huidige job opportuniteiten wanneer je eenmaal geslaagd ben. En als ze het toch doen, is het meestal niet specifiek. Als student weet je dus vaak niet wat de mogelijkheden zijn. Toen Isabelle er op inging dat Health House in het kader van Helis Academy de laatstejaarsstudenten bekend zal maken met bepaalde banen, raakte mij dat.

De deelnemers van Helis Academy krijgen een tour in het innovatieve ervaringscentrum dat de innovaties en technologie laat zien, maar daarnaast ook worden op de hoogte gebracht over welke soorten jobs erachter zitten. Bijvoorbeeld, binnen de sector Health en Life Sciences denk je vast aan iemand die bezig in een laboratorium of ziekenhuis. Tegenwoordig hoeft dit niet zo te zijn. Je hebt technologieën zoals 3D printers voor protheses, VR (Virtual Reality) en AG (Augmented Reality) software voor het recupereren van patiënten en nog veel meer technologie en software die nieuwe vaardigheden vereisen. De vraag wordt in de toekomst alleen maar groter. Voor jongeren is deze informatie echt waardevol en nodig voor het plannen van hun toekomst. Na de tour zullen ze ervan bewust zijn dat er veel job mogelijkheden zijn in deze groeiende sector.Momenteel heeft het centrum negen vastgelegde verhaallijnen waar bezoekers uit kunnen kiezen. De rondleiding duurt anderhalf tot twee uur. Als je meer wil weten over de tour, check dan de ‘futuristisch uitziende website’ of deze video van Health House.

Naast het laten zien van toekomstige technologie is Health House zelf ook druk bezig met de toekomst van het ervaringscentrum zelf. In de komende drie jaar willen ze naast de tour ook volledige opleidingstrajecten aanbieden voor de gezondheidszorg en ‘livinglabs’ opzetten om te kunnen experimenteren met nieuwe technologieën. Ik zit zelf niet in de Health of Living Sciences sector, maar het interview met Isabelle was genoeg stimulerend om te gaan kijken wat Health House te bieden heeft – zowel op gebied van informatie als inspiratie.


Alle berichten

Pat Horst is Interreg Reporter binnen het programma van Interreg Volunteer Youth, een initiatief dat deel uitmaakt van het Europese Solidariteitskorps.