De evenementen waar ik als vrijwilliger namens Interreg naartoe mag, zijn tof. De evenementen waar ik samen met Jan als vrijwilligers namens Interreg naartoe mag, zijn toffer dan tof. Ik bedoel: je krijgt toch niet iedere dag gratis toegang tot een duurzaam festival om een superinteressante rondleiding te krijgen, toffe mensen te interviewen en daarna zelf sfeer (en tot drinkwater gezuiverde urine) te proeven op het festivalterrein?
Afgelopen zondag was dit dus wel het geval (lucky us). We werden naar Festival Dranouter in het gelijknamige dorpje in de provincie West-Vlaanderen gestuurd. Een duurzaam festival met leuke bands, lekker eten en veel gezelligheid. En we hadden fantástisch weer! We begonnen de dag met een rondleiding waarin we alles zouden leren over de duurzame maatregelen die dit festival neemt. Dat het er een aantal waren, wisten we, maar zowel Jan als ik waren onder de indruk van Dranouters initiatieven.
Festival op groene koers
We kwamen langs een on-site, chemievrije waterzuiveraar die regenwater opvangt en tot wel 150 liter schoon drinkwater per uur produceert. De installatie liep op twee zonnepanelen, maar het hele zuiveringsproces kost slechts zo veel energie als één oude gloeilamp. We zagen een groene aggregaat die de hele dag staat te pruttelen op – wederom – zonnepanelen. Elektronische kluisjes, stands waar je je telefoon kan opladen… Alles werkte op zonne-energie.
Dranouter gebruikt composteerbare biologische bekers en bordjes, heeft een decor uit gerecyclede materialen en maakt regenponcho’s van kapotte tenten van voorgaande jaren. Het festival doet echt zijn uiterste best zo duurzaam te zijn als maar mogelijk is. Zelf noemen ze dit “evident”, maar ik vraag me vol bewondering af wanneer andere festivals (en bedrijven, en particulieren…) zich deze mentaliteit eigen zullen maken.
Eten? Green. Toiletten? «Vertes». Douches? Groen! Want zelfs het douchewater wordt gezuiverd om het vervolgens terug te geven aan de natuur of te hergebruiken om toiletten mee door te spoelen. Klinkt tof toch? Was het ook! De waterzuiveringsunit ECOZ® Mobile stond op het festivalterrein en biedt een oplossing voor decentrale evenementen. Waarom is daar juist een oplossing nodig, wordt dat niet gewoon al gezuiverd? Nee, vertelt Wouter Igodt, mede-ontwikkelaar van de ECOZ® Mobile, tijdens de rondleiding. “Decentraal geproduceerd afvalwater, oftewel water dat wordt geproduceerd buiten het stedelijke gebied, wordt niet gezuiverd en vaak gewoon geloosd.” Anno 2018 kan dat eigenlijk niet meer natuurlijk. Daarom ontwikkelde Igodt met een aantal partners deze mobiele zuiveringsinstallatie binnen het Interregproject I-QUA. De installatie is dus lokaal en decentraal inzetbaar en kan zo de kringloop sluiten. Een uniek project waar iedereen van af zou moeten weten!
Het publiek helpt mee
Op het festivalterrein zelf wordt zichtbaar en onzichtbaar gesorteerd. Tijdens de rondleiding bleek echter wel dat Festival Dranouter de hulp van het publiek zeer waardeert. “Het lijkt wel alsof er een soort ‘Dranouter publiek’ is ontstaan”, vertelde een vrijwilligers op het festival. Van de duizend vrijwilligers houden er zich honderd bezig met het sorteren en ophalen van afval. Maar waar vroeger nog bergen afval rondom de vuilbakken lagen, ligt er nu geen bekertje meer op de grond. Het publiek is ook om: sorteren en recyclen hoort bij dit festival.
Hiervoor heeft Festival Dranouter erg zijn best gedaan. Er zijn allerlei socialemediastunts uitgehaald om het publiek mee te krijgen. Zo hielden ze er het Belgisch Kampioenschap Energiefietsen, stelden ze een grasboete in en liep er een eco-doctor rond. Dit jaar konden mensen een testje doen om te zien of ze een ‘Waterheld’ zijn, of – wanneer ze niet zo zuinig zijn – een ‘Waterkieken’. Kinderen krijgen een mooie tekening op hun arm wanneer ze twintig bekertjes en flesjes komen inleveren. (Vroeger, toen de beloning nog een drankbonnetje was, waren dit ook volwassenen, maar die lijken niet geïnteresseerd te zijn in een versierde arm.) En wanneer festivalgangers hun campingplaatsje schoon achterlaten en hun afval gesorteerd inleveren, krijgen ze op deze laatste dag een gratis afscheidsontbijt aangeboden.
Zo proberen ze om het doelpubliek op een ludieke manier te sensibiliseren en bewust te maken van afval. “Want”, zo vertelde de vrijwilliger, “je kunt als organisatie veel technische oplossingen proberen te vinden, maar het publiek moet mee willen. En we vinden het hier allemaal leuk om te zien dat het publiek zo meedenkt!”
Sorry, wat? Gezuiverde urine PROEVEN?
Ja, dat stond er echt. We hebben gefilterde urine geproefd. De laatste stop van de rondleiding was bij een installatie die de urine van festivalgangers zuivert. Voorheen werd urine al opgewerkt tot kunstmest, maar hier is een stapje verder gezet: van urine tot drinkwater. Misschien voor velen niet de meest logische stap, maar hier tonen ze aan dat het wel degelijk tot de mogelijkheden behoort.
Sebastiaan Derese van het onderzoeksteam aan de Universiteit van Gent kan zelf beter vertellen hoe dit precies kan; wat ik jullie kan vertellen, is dat ze erin geslaagd zijn… Het was verrassend fris drinkwater! Zijn uitleg, net als een interview met Wouter Igodt en enkele sfeerbeelden van Festival Dranouter, zie je in dit evenementfilmpje van het festival.
Wie durft met ons mee te proosten? #PEEFORSCIENCE