​ “Let the Stars Shine”

Door Eileen van Dongen

Vorige week mocht ik voor het evenement “Let the Stars Shine” mee naar het Europees Parlement in Brussel. Dit was een initiatief van de Nederlandse Europarlementariër Lambert van Nistelrooij, omdat hij vindt dat er een gebrek is aan communicatie rondom EU-projecten. Dit zorgt ervoor dat de Europese burger vaak de voordelen van de EU niet meer ziet, want, zo schrijft Van Nistelrooij: “uit het oog is uit het hart.” Hij organiseerde daarom samen met acht andere Europarlementariërs “Let the Stars Shine” en alle negen kozen ze een aantal mooie projecten die gerealiseerd konden worden met steun van de EU. Sinds 18 juni staan deze projecten tentoongesteld in het EP en op 19 juni was de openingsceremonie van de tentoonstelling.

Het welkomstwoordje hield Van Nistelrooij, er werden nog een aantal speeches gehouden (waaronder een speech van Ramón Luis Valcárcel, de vicevoorzitter van het EP), en vervolgens werden de winnaars van “Let the Stars Shine” naar voren geroepen.

De fonkelende sterren

Er waren mooie projecten tussen en de Europarlementariërs leken dan ook trots de projecten te mogen belonen voor hun harde werk. Van Nistelrooij had drie projecten van Interreg Vlaanderen-Nederland uitgekozen: Triple F (food from food), BIO-HArT en DEMI MORE.

Ik was uitgenodigd op het evenement door een gezellige collega, Felix Netten. Hij is projectadviseur namens het ministerie van Economische Zaken in Nederland en vertegenwoordigt naast Interreg Vlaanderen-Nederland, ook de provincie Zuid-Holland. Hij was dus niet alleen trots op de projecten van Interreg, maar ook een project uit Zuid-Holland. Felix kende Nadine Wennersbusch, de projectmanager van BIO-HArT, natuurlijk ook aanwezig op het evenement. Na alle speeches praatten we kort wat over het evenement en Wennersbusch zei blij te zijn dat BIO-HArT was uitgekozen. “Dat is toch een teken dat we goed bezig zijn!”

Bij de borrel

Met een glaasje cava in de hand op de borrel na het officiële deel van de opening van de tentoonstelling, hoopten we Van Nistelrooij himself nog even te spreken. We hadden geluk! Hij schudde ons de hand en begon meteen te vertellen over de projecten. Dat “it takes two to tango” en dat het altijd een bepaalde “commitment” vereist om de gewenste doelen te behalen (het kwam geloof ik soms nogal letterlijk uit zijn Engelse openingsspeech van eerder die avond). Het ging bij “Let the Stars Shine” namelijk over langere projecten, met een looptijd van vier tot vijf jaar, vertelde hij. Uiteraard is het dan iets om trots op te zijn wanneer er mooie resultaten worden geboekt – zoals bij deze projecten. Het was eigenlijk meer een korte, persoonlijke speech die we kregen, maar we waren blij dat we hem even de hand hadden geschud en hem de nieuwe Interregbrochure mochten overhandigen. Tevreden verlieten we de Member Saloon van het EP.

Verwachting vs. realiteit

Het evenement zelf was erg… bijzonder. Als ik aan het Europees Parlement denk, denk ik aan een plechtige bijeenkomst in een formele zaal. De tentoongestelde projecten stonden in een hal naast een trap, zodat er veel passanten waren die even konden blijven staan om te zien wat er gaande was. Deze locatie was voor de tentoonstelling dus zeer geschikt; voor de presentatie zelf misschien iets minder. Een kritische noot: af en toe konden we sprekers niet verstaan door de slechte akoestiek en het netwerkevent was al begonnen voordat de presentaties voorbij waren. Echter, de Europarlementariërs waren er niet minder enthousiast om!

De projecten waren echt mooi, maar hadden naar mijn mening mooier gepresenteerd mogen worden – dat verdienden ze zeker. Het leek soms alsof er meerdere sterren wilden shinen dan alleen de projecten. De officiële opening was níét wat je van een evenement in het EP in Brussel zou verwachten, maar het was wél (naast erkenning voor veel hard werk) een bijzondere belevenis.

 

Alle berichten

Eileen van Dongen is Interreg Reporter binnen het programma van Interreg Volunteer Youth, een initiatief dat deel uitmaakt van het Europese Solidariteitskorps.