DEMI MORE

DEMI MORE (Demonstration of Energy efficiency by Measurement and Innovation gives MORE) – geleid door Kempens Landschap en de provincie Noord-Brabant – richt zich op energie-efficiëntie  in onroerend (historisch) erfgoed.

Zeven demonstratieprojecten spelen de hoofdrol. In het laatste projectjaar is er heel wat in beweging. Zo heeft het Autonoom Gemeentebedrijf Essen een concurrentiedialoog gelopen om samen met een aantal producenten de beste oplossing te vinden voor de integratie van zonnepanelen in de lichtstraat in de douaneloods. Het klooster van Megen zoekt haar heil in de opwekking van elektriciteit en warmte via de zoninstraling op het leiendak. Voor de optimalisatie van het binnenklimaat van de kapel van het klooster loopt er momenteel een experiment met de toepassing van HumiTemp. De gemeente Hilvarenbeek heeft recent de eerste spade in de grond gestoken om de oude kerk om te bouwen tot een energie-efficiënte school. Denk aan optische vezels voor meer licht, aan capillaire matten voor verwarming,… Ook de Beddermolen in Westerlo en de Stoombierbrouwerij in Oisterwijk richten hun pijlen op een innovatief verwarmingssysteem, met name amorfe linten als een manier om een ruimte snel warm te krijgen bij onregelmatig gebruik.  Demosites Hof ter Linden in Edegem en domein Roosendael in Sint-Katelijne-Waver staan het verst met de implementatie van innovatieve technieken. In Hof ter Linden werd het westelijk koetshuis aan de binnenzijde geïsoleerd met aërogel. Domein Roosendael produceert haar eigen energie via twee recent geïnstalleerde brandstofcellen. Eens alle maatregelen getroffen zijn is het uitkijken naar het resultaat op het vlak van energiewinst en CO2-reductie.  

DEMI MORE draagt ook een steentje bij aan de vertaling van de internationale duurzaamheidsnorm BREEAM Refurbishment and Fit-Out voor de Nederlandse en Belgische markt. Op dit moment is de ontwikkeling van de Nederlandse norm in volle uitvoering. DEMI MORE neemt de uitwerking van het onderdeel energie voor haar rekening. Binnenkort worden ook de eerste stappen gezet voor de uitwerking van de norm voor de Belgische markt. 

update: februari 2018

Alle projecten

Project verantwoordelijke

Kempens Landschap

Totale subsidiale kosten

Op een totaal budget van € 2.864.585,93 levert Interreg een bijdrage van € 1.432.292,96 (50%)

Downloads